Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΡΟΚ

Alanis Morissette: «Στην Ελλάδα έχω δει το πιο όμορφο φως στον κόσμο»


Alanis Morissette: «Στην Ελλάδα έχω δει το πιο όμορφο φως στον κόσμο»
Πάνε 17 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Καναδή με το ελληνικότατο όνομα Alanisτραγουδούσε στίχους οργής, εκδίκησης και ανεξέλεγκτου θυμού κυρίως προς τους… πρώην της αλλά και την «άτιμη κοινωνία». Σήμερα στα 38 της η Alanis Morissette είναι μια ευτυχισμένη μαμά, και τη Δευτέρα θα μας συστήσει το «Havoc and Bright Lights», την πιο… «νορμάλ» σύνθεση δίσκου που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία της νέας της δισκογραφικής δουλειάς, τοnewpost.gr αποφάσισε να γράψει για το πάλαι ποτέ οργισμένο είδωλο των 90's που έχει πουλήσει πάνω από 60 εκατ. δίσκους παγκοσμίως, πουλώντας πόνο, πίκρα και θυμό στην ανήσυχη νεολαία της εποχής. 

Στα 21 της υπήρξε μια indie τύπισσα με μαλλί μέχρι τη μέση που χτυπιόταν και ούρλιαζε για ένα σωβινιστικό γουρούνι που την παράτησε στα κρύα του λουτρού για μια άλλη. Το You oughta Know, το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε από εκείνη σίγουρα δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, ιδιαίτερα στο σημείο όπου αναρωτιόταν αν η αντίζηλη… «τον περιποιείται» μέσα σε σινεμά όπως αυτή. Από εκείνη τη στιγμή πάνω από 30.000.000 (φοιτητό-)κόσμου έπαθε… «Alaniτιδα», καθώς η Morissette έδινε τη μια sold-out συναυλία μετά την άλλη, σε 86 χώρες στον κόσμο επί δύο ολόκληρα χρόνια. 

Μέσα στα επόμενα δεκαεφτά χρόνια, η Alanis έβγαλε εφτά δίσκους, εκ των οποίων οι τέσσερις πέρασαν στα «ψιλά», έμαθε να παίζει 5 μουσικά όργανα, έγινε… ιερέας, νοσηλεύτηκε σεψυχιατρείο της Καλιφόρνια με συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης, υποδύθηκε το Θεό στη «βλάσφημη» ταινία του Κέβιν Σμιθ Dogma, πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο Αίδοιου Mονόλογοι, αρραβωνιάστηκε τον ηθοποιό Ryan Reynolds ο οποίος την παράτησε σύξυλη για την Scarlett Johanson, τσακώθηκε με τη μισή αμερικανική ροκ σκηνή με αφορμή τους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999, κατέθεσε μήνυση στο πρώην αφεντικό της τη Madonna για υποκλοπή κερδών, κέρδισε 7 βραβεία Grammy και άλλα τόσα Juno. 

Σήμερα στα 38 της, είναι απλώς μια ευτυχισμένη μαμά. Αλλά όταν μιλάς για την Alanis τα πράγματα δεν είναι και τόσο… απλά. Γιατί μπορεί να διάγει ήρεμο οικογενειακό βίο, όμως κατάφερε και πάλι να προκαλέσει συζητήσεις, όταν δήλωσε φανατική της θεωρίας της «σωματικής σύνδεσης» ανάμεσα στο μωρό και τη μητέρα του. Με άλλα λόγια, ο θηλασμός για την Alanis σταματά όποτε το θελήσει το ίδιο το μωρό. «Μπορεί να συμβεί και στα 6 του χρόνια, δεν με νοιάζει, αρκεί να μην υποστεί το τραυματικό στρες του βίαιου αποχωρισμού από μένα», δήλωσε προ μηνός στο Καναδικό περιοδικό Ottawa Citizen η Morissette αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό ολάκερη την ιατρική - και όχι μόνο - κοινότητα. 

Πολλοί έκαναν λόγο για μια προσπάθεια να στρέψει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, όμως η ίδια γνωρίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει τόσο όσο στα νιάτα της. «Τα χρόνια τουJagged Little Pill (σ.σ. του πρώτου της δίσκου) ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου. Όλη αυτή η φασαρία με οδηγούσε στην παράνοια. Είμαι πολύ χαρούμενη που δεν θα τη ξαναζήσω» είπε προσφάτως στο Rolling Stone. 

Σε μια συνέντευξη που αποκάλυψε πως σκοπός της ζωής της είναι να μπορεί να κινητοποιεί συνειδήσεις και να αφυπνίζει το κοινό της. «Για μένα ο ακτιβισμός δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση. Το να γκρινιάζεις για τα στραβά του κόσμου και αναδεικνύεις την ομορφιά της ζωής. Αυτό οφείλει να κάνει ένας καλλιτέχνης», συμπληρώνει. 

Όσο για την άλλη μεγάλη της αγάπη, τα ταξίδια, η Alanis Morissette ξεχωρίζει τρεις χώρες: Την Ολλανδία, την Ινδία και φυσικά τη γενέτειρα της, τον Καναδά. «Κάθε χώρα του κόσμου είναι υπέροχη» έχει δηλώσει σε παλαιότερη εκπομπή της Hellen, «γιατί η διαφορετικότητα των λαών είναι το αλάτι και το πιπέρι αυτού του κόσμου». 


Όσο για την Ελλάδα; Το είπε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο προ ημερών στο ΒΗΜagazino. Παραθέτουμε ακριβώς την πρώτη φράση από το τεύχος του περιοδικού: 


«Tον πιο ωραίο ήλιο, το πιο όμορφο φως στον κόσμο τα έχω δει στην Ελλάδα». Με αυτή τη δήλωση τελείωσε η κουβέντα μου με την Αλάνις Μορισέτ. Δεν της είχα αναφέρει τίποτε για τη χώρα μας. Τώρα που έχει πολλές δουλειές και ένα παιδί να προσέχει, μου έλεγε πόσο εκτιμά ακόμη και τη λίγη ώρα που μπορεί να χαρεί τον ήλιο, κοιτάζοντάς τον με μισόκλειστα μάτια, βυθισμένη στις σκέψεις της χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτε. Και θυμήθηκε τον ελληνικό ήλιο, σαν λιγωμένη ακούστηκε…»



Άγγελος Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: