Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ» ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ


«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, τρίτεκνους και ανέργους


«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, τρίτεκνους και ανέργους
Παρεμβάσεις στη φορολογία περιλαμβάνει εκτός των άλλων το πακέτο περικοπτών των 11,5 δισ. ευρώ, και το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει τη μείωση «μείωση φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα», η οποία αναμένεται να αποδώσει 229 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία» πρόκειται να μειωθούν, ή να καταργηθούν οι απαλλαγές για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. 

Ποιες φοροαπαλλαγές μπαίνουν στο στόχαστρο 

1 Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 2.000 ευρώ, για ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης για θύματα πολέμου. 

2 Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων, τα επιδόματα και τις συντάξεις στις πολύτεκνες μητέρες. 

3 Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματος. 

4 Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος. 5 Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης. 

6 Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων. 

7 Το αυξημένο αφορολόγητο των 9.000 ευρώ για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με χαμηλό εισόδημα. 

8 Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών. 

9 Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας. 

10 Οι απαλλαγές των αναπήρων, των πολυτέκνων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων. 

11 Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους ανάπηρους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. 

12 Η απαλλαγή των επιβατικών αυτο- κινήτων των αναπήρων από τον φόρο πολυτελείας.

Παράλληλα, σαρωτικοί έλεγχοι με διασταυρώσεις στοιχείων έρχονται για 8.500.000 φορολογούμενους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το «Βήμα» οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα μέρος των οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούνται στη φυλακή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ενώ μόνο φέτος είναι εκατοντάδες οι συλλήψεις για φοροδιαφυγή και χρέη προς το Δημόσιο, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους είναι ελάχιστα.

Έτσι, πλέον θα πρέπει πριν την εκδίκαση της υπόθεσης ο κάθε υπόχρεος να καταβάλει μέρος των οφειλών για να μείνει εκτός φυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: