Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αναβρασμός στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων εν όψει των μέτρων

Αντιδρούν στις οριζόντιες περικοπές


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην επόμενη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα -πιθανώς την Πέμπτη- παραπέμπονται οι αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον Real FM τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη στάση του κόμματος θα ληφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων.

«Το κόμμα μας συζητά κάτι που νομίζω ότι είναι απολύτως δημοκρατικό. Να συνεδριάσει η ΚΟ όταν θα οριστικοποιηθεί η πρόταση και να αποφασίσει το χειρισμό της υπόθεσης κατά πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε η κυρία Γεννηματά.
«Αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των βουλευτών, θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό. Νομίζω πως είναι μια πολύ καθαρή θέση και πολύ δημοκρατική» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Στην Ιπποκράτους γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να καθοριστεί πλήρως η στάση του κόμματος, που λέει «όχι» σε οριζόντιες περικοπές και να μην πληγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.
«Δίνουμε μεγάλο αγώνα για την οριστικοποίησή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων ώστε αυτά να μην λειτουργήσουν υφεσιακά και να είναι εσωτερικά δίκαια και ισορροπημένα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ως προς τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος, είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει νέος κεφαλικός φόρος, αλλά το ποσό να βρεθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ προτείνει αναπτυξιακό πακέτο για τη ρευστότητα.
«Εμείς βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού» δήλωσε, από την πλευρά του, ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, αναφορικά με τη στάση του κόμματος στα μέτρα.

«Από τη μία βαραίνει αποφασιστικά στη δική μας στάση η κοινωνική ευαισθησία που έχουμε και οφείλουμε να έχουμε ως κόμμα της Αριστεράς απέναντι στους ανθρώπους που υφίστανται αυτή την απίστευτη οικονομική πίεση.
»Από την άλλη, όμως, πρέπει να πρυτανεύει στη σκέψη μας, ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της, σε αυτήν τη φάση, να δημιουργηθεί μια σοβαρή πολιτική και κυβερνητική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης.
Ο κ. Λυκούδης πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα παλέψει μέχρι τέλους, με όσο μεγαλύτερη πίεση και σκλήρυνση της θέσης μπορεί, ενώ υπενθύμισε, ότι ο Φώτης Κουβέλης, μετά την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών, πολιτικοποίησε το θέμα.
«Η τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο και θα πρέπει να πάψει να έχει απέναντί της αυτή την επιθετική πολιτική» είχε δηλώσει ο κ. Κουβέλης.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη. «Δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα. Αν πάρει νέα μέτρα δεν θα υπάρξει η κυβέρνηση την άλλη μέρα. Μπορεί να πάμε σε πολιτικό συμβιβασμό, πάλι σκληρά θα είναι τα μέτρα. Η μόνη πληροφόρηση που έχω είναι από τα ΜΜΕ. Ρωτήστε όποιον βουλευτή της ΝΔ θέλετε».
Προβληματισμό προκαλεί επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι, εν μέσω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας, ο πρόεδρος της Βουλής ανέθεσε προσωρινά τα καθήκοντά τους στους αντιπροέδρους της Βουλής, λόγω εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε «αποσταθεροποιητικό κλίμα» έπειτα από επίσκεψή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε την επίσπευση της έρευνας ώστε να μην είναι μετέωρη η σχετική φημολογία, αλλά ούτε και να μείνει κάποια σκιά στην υπόθεση.
Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε «τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές σε βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου» και συμπλήρωσε ότι «δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας».
Αλλά και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, με δήλωσή του παραπέμπει στις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη και προσθέτει: «Η απόφαση του κ. προέδρου της Βουλής να είναι στο εξής 'ωσεί παρών' στη Βουλή και να μην ασκεί πλήρως τα συνταγματικώς προβλεπόμενα καθήκοντά του αποτελεί, δυστυχώς, από μόνη της πράξη αποσταθεροποίησης».
Ο κ. Μεϊμαράκης, που είχε επικοινωνήσει και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τις κινήσεις του, φερόταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.
Εντούτοις, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να μην προχωρήσει στην απόφασή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής και επικαλέστηκε την κρισιμότητα των στιγμών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: