Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στην εισαγγελία πρωτοδικών η έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες


O πρόεδρος της Βουλής Β.Μεϊμαράκης
O πρόεδρος της Βουλής Β.Μεϊμαράκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου περνάει ο φάκελος της δικογραφίας για την επιχειρηματική αντιδικία, στην οποία εμπλέκονται, βάσει καταγγελιών, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Βουλγαράκης.

Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010, καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ επιχειρηματιών. Στη μηνυτήρια αναφορά του, ένας εκ των επιχειρηματιών, εμπλέκει τους πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής.
Η δικογραφία, το 2010 ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα «ακουμπήσει» στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρεις πολιτικούς. Μετά όμως από τις εξελίξεις αυτές η δικογραφία επιστρέφει στην κ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ.
Η κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός της βδομάδας να καλέσει ως μάρτυρες τους επιχειρηματίες προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για «μαύρο πολιτικό χρήμα».
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και ζήτησε την επίσπευση της έρευνας ώστε να μην είναι μετέωρη η σχετική φημολογία, αλλά ούτε και να μείνει κάποια σκιά στην υπόθεση.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας «τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές σε βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου», συμπληρώνοντας ότι «δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδεμία εμπλοκή υπάρχει σε όσα αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».
Επιπλέον ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να αναθέσει προσωρινά στους αντιπροέδρους της Βουλής τα καθήκοντά του, μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, στη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε επίσης σειρά συναντήσεων με όλα τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη τους για τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να αναστείλει προσωρινά τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε στους συνομιλητές του προς προβληματισμό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που δημοσιεύονται απόρρητα έγγραφα περί παράνομου πλουτισμού βουλευτών, αυτοί οι ίδιοι να μην έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία, που τους αφορούν.
Ήδη, ο κ. Μεϊμαράκης είχε συνάντηση με τα προεδρεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που δεν πρόλαβε να συναντήσει σήμερα, (Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στην ίδια υπόθεση.
Επίσης, την Τετάρτη ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκφράσει την ενόχλησή του από το γεγονός της δημοσιοποίησης στοιχείων της έρευνας του ΣΔΟΕ για πρώην και νυν βουλευτές, χωρίς οι ίδιοι να έχουν λάβει γνώση γι' αυτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης θα συζητήσει με τον κ. Ρουπακιώτη, τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων πολιτικών, προκειμένου να δομήσουν τον αντίλογό τους.
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων, την περίοδο 2005-2008, ζήτησε ο Μιχάλης Λιάπης, καλώντας τους αρμοδίους να επιταχύνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και τονίζοντας ότι δέχεται μία ανελέητη προσωπική επίθεση.
«Ζητώ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για να διερευνήσει την υπόθεση και να αποδειχθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτή την βρόμικη υπόθεση. Κανέναν δεν γνωρίζω από τους εμπλεκομένους, ουδεμία σχέση είχα με αυτούς. Μου είναι άγνωστοι παντελώς» είπε ο κ. Λιάπης και κατέληξε λέγοντας ότι απατώνται όσοι «εκλαμβάνουν την σιωπή μου ως αδυναμία. [...] Μέχρις εδώ πια.»
Μήνυση εναντίον όσων των ενέπλεξαν σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων υπέβαλε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης. «Όπως είχα δηλώσει από χθες (σ.σ. Κυριακή), κατέθεσα μήνυση εναντίον των λασπολόγων, για τα μυθεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας» έγραψε ο κ. Βουλγαράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: