Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Έκλεισε η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα-σοκ

Ώς τις 18 Οκτωβρίου η ψήφιση



  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Λευκός καπνός βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου, κακά τα μαντάτα για τους πολίτες, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έγκριση και εφαρμογή του δυσβάσταχτου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ψαλίδι σε επικουρικά επιδόματα.

Χαρακτηριστικό ήταν και το στιγμιότυπο μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μαξίμου, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βγήκε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στα σκαλοπάτια του Μεγάρου και εκεί αντάλλαξαν χειραψία επισφραγίζοντας την συμφωνία.

Πρώτος που ανακοίνωσε την συμφωνία στους βασικούς άξονες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη ρήτρα αντικατάστασης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ιπποκράτους, αφού ενημέρωσε για την συμφωνία, επισήμανε ότι αυτό που θα φέρει την ανάπτυξη είναι η επιμήκυνση, δηλαδή το άπλωμα των μέτρων ώς το 2016.

«Θα κάνει τα μέτρα πιο ήπια και θα εφαρμοσθεί η ρήτρα αντικατάστασης» σημειωσε, ενώ επισήμανε ότι σημαντικό είναι να έρθει στη Βουλή όλο το πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα και τους εταίρους, που θα περιλαμβάνει δηλαδή όχι μόνο τα μέτρα, αλλά και τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 31, 5 δισ. ευρώ.

«Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας και πρέπει να τρέξουμε» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έθεσε και το χρονοδιάγραμμα: πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους, είπε. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ζητηθούν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου με την τρόικα και στην συνέχεια στις 8 Οκτωβρίου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του κ. Στουρνάρα στο Eurogroup.

Αυτές οι ημερομηνίες μεταθέτουν για κάποιες ημέρες την ψήφιση των μέτρων, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία φαίνεται πια η 18η Οκτωβρίου, ημέρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα και μόνον άρθρο.

Πυρά για τη συμφωνία


Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης σχολίασε πως «οι πρόθυμοι εταίροι εμφανίζονται έτοιμοι και σύμφωνοι να ζυμώσουν προτείνοντας την επιβολή επώδυνων, οριζόντιων και άδικων μέτρων» και πως «λένε μισές αλήθειες για να εφησυχάζουν και συνεπώς να εξαπατούν τους Έλληνες».

Ο κ. Ζώης κατήγγειλε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι «για να χρυσώσουν το χάπι« εφηύραν «μια δήθεν ρήτρα αντικατάστασης η οποία για να ενεργοποιηθεί, εφόσον γίνει αποδεκτή από την τρόικα, θα πρέπει να διαψευσθούν όλες οι προβλεπόμενες από την εφαρμογή του προγράμματος συνέπειες όπως η ύφεση και η ασφυξία της οικονομίας».

«Το θέατρο σκιών της μνημονιακής συγκυβέρνησης έλαβε τέλος. Τα αιματηρά κι αντεθνικά μέτρα συμφωνήθηκαν, αλλά θα είναι τα τελευταία, καθώς αποτελούν το κύκνειο άσμα του διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό «να απορρίψει μαζί με τα νέα μέτρα και τα νέα παραμύθια που του σερβίρουν ότι με επιμήκυνση, με ρήτρες αντικατάστασης ή με νέα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ θα έρθει κάτι καλό και γι αυτόν».

«Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει πια στα κόμματα που του κρύβουν ότι τα άγρια μέτρα και τα μνημόνια όσο άδικα είναι, άλλο τόσο είναι ωφέλιμα και αναγκαία για την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: