Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


To Reuters «καρφώνει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα χρέη τους


http://newpost.gr/post/156768/To-Reuters-karfonei-nd-kai-pasok-gia-ta-xrei-toys/ 
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε ειδικό αφιέρωμά του, στην πρώτη σελίδα, το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως τα δύοκόμματα είναι επιβαρυμένα με χρέη που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Reuters, έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος μέρος του κομματικού χρέους προέρχεται από τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τα δύο κόμματα.
Η χρηματοδότηση αυτή όμως έχει μειωθεί συγκριτικά με το παρελθόν και ως εκ τούτου οι δύο κομματικές παρατάξεις έχουν μείνει με χρέη που είναι πλέον αναντίστοιχα με το συρρικνωμένα έσοδά τους.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν μη κατονομασμένες τραπεζικές πηγές του Reuters, τα αθροιστικά χρέηΝέας Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 232 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με μόλις 32 εκατομμύρια που έλαβαν σε επιχορηγήσεις το 2011, «ποσό που είναι προορισμένο να υποχωρήσει».
Σύμφωνα με δηλώσεις του Λέανδρου Ρακιντζή, γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα καταδεικνύει ένα πρόβλημα στο σύστημα κομματικής χρηματοδότησης.
«Αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος, οπότε υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στον οποίο εξαρτώνται από τις τράπεζες. Αυτό δημιουργεί μία αλληλοεξάρτηση μεταξύ πολιτικών και τραπεζών», σχολίασε στο διεθνές πρακτορείο ο κ. Ρακιντζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: