Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα έως τα τέλη Ιανουαρίου προχωρά το ΥΠΕΚΑ

Κωδικοποίηση όλων των ρυθμίσεων


Η 28η Ιουλίου 2011 είναι η «κόκκινη γραμμή» για κάθε νέα ρύθμιση που θα γίνει για τα αυθαίρετα
Η 28η Ιουλίου 2011 είναι η «κόκκινη γραμμή» για κάθε νέα ρύθμιση που θα γίνει για τα αυθαίρετα   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Σε οριστική λύση και όχι απλή «τακτοποίηση», όσον αφορά τις μικρές αυθαίρετες παραβάσεις, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως είπε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης, το σχέδιο, με το οποίο θα επιχειρηθεί να επιλυθεί το θέμα με πιο ουσιαστικό τρόπο, θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Ειδική ομάδα εργασίας, εδώ και έναν μήνα, επεξεργάζεται το συγκεκριμένο σχέδιο, προσέθεσε.

«Δεν θα αδικηθεί κανείς. Δεν πρόκειται για μέτρα που θα δώσουν την εικόνα της άνισης μεταχείρισης», τόνισε.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, θα γίνει κωδικοποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

«Ο νόμος 4014 συμπληρώθηκε με άλλες 40 με 50 τροπολογίες. Θα κωδικοποιήσουμε το νόμο σε ένα ενιαίο κείμενο», επισήμανε.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα γίνει κατηγοριοποίηση όλων των αυθαιρεσιών.

«Είναι άλλη αυθαιρεσία να αλλάξει θέση η κουζίνα -μια μετατροπή που ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην την γνωρίζει-, είναι διαφορετική μια αυθαιρεσία σε κτήριο με οικοδομική άδεια και πιο σοβαρή μια αυθαιρεσία σε ένα εξ΄ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Κόκκινη γραμμή η 28η Ιουλίου 2011

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα αφορά κτήρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28/7/2011 όπως όριζε ο νόμος 4014. «Η ημερομηνία αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή», σημείωσε.

Αφού γίνει η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, τότε, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, θα δοθεί οριστική λύση σε κάποιες περιπτώσεις μικροαυθαιρεσιών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ στις 11 Σεπτεμβρίου, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Όσα αυθαίρετα η νομοθεσία δεν θεωρεί «τακτοποιήσιμα» θα κατεδαφιστούν, υποστήριξε ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σάκης Κουρουζίδης.

Μολονότι έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση στα περίφημα αυθαίρετα της Μυκόνου και άλλων περιοχών, τα οποία χτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 (προκειμένου να τακτοποιηθούν με τον ν. 4014) ο κ. Κουρουζίδης επισήμανε ότι ξεκίνησε η συνεργασία ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος) και ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) για το θέμα.

«Θα γίνει σύγκριση δορυφορικών αεροφωτογραφιών που τραβήχτηκαν μετά την ψήφιση του νόμου με προηγούμενες», δήλωσε.

Όπως είπε, ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εξασφάλισε 3 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει στην υλοποίηση 1.000 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε 12 νομούς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: