Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Μπράβο στην Ελλάδα» για τις προσπάθειές της είπε ο Μπαρόζο

Θετικό κλίμα στην Κομισιόν



H Ομιλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο είχε προαναγγελθεί ως το αντίστοιχο της ετήσιας Ομιλίας στο Έθνος του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου
H Ομιλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο είχε προαναγγελθεί ως το αντίστοιχο της ετήσιας Ομιλίας στο Έθνος του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου   (Φωτογραφία:  Reuters )

Στρασβούργο
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις τοποθετήσεις και των άλλων ευρωπαίων θεσμικών αξιωματούχων για την Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την Τετάρτη. Σε ομιλία του στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης, ο Μπαρόζο είπε «Μπράβο στην Ελλάδα» για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και τόνισε: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη».

Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν είχε προαναγγελθεί ως το αντίστοιχο της ετήσιας Ομιλίας στο Έθνος του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έδωσε το στίγμα των προθέσεων των Βρυξελλών για αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της βαθύτερης πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, καθώς και το σχέδιο για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα παραμείνει στο ευρώ».
Λαμβάνοντας το λόγο, στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ταμείου απόσβεσης χρέους γαι την Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται άλλη εμμονή στην αναγκαιότητα προσαρμογών στην Ελλάδα, είπε ο Κον Μπετίτ και σημείωσε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής γνωρίζει τεράστια άνοδο η ακροδεξιά στη χώρα. Ο ίδιος ζήτησε να εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους της Ελλάδας.

Την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή κάποια ανάλογη κίνηση στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου. Η πολιτική απόφαση για την στήριξη της Ελλάδας φαίνεται πως έχει ήδη ληφθεί και απομένει η έκθεση της τρόικας για να επιβεβαιώσει την πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η τοποθέτηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έρχεται ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι ακόμη συνεχίζουν «να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται ως επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων προς τη χώρα, συνεχίζεται αύριο, Πέμπτη, με την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, εν όψει του Eurogroup στη Λευκωσία την Παρασκευή.

Στο περιθώριο του Eurogroup ο Γ.Στουρνάρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: