Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ναι στον ESM, αλλά με πλαφόν στο κεφάλαιο, αποφάσισε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο Μέρκελ: Μήνυμα στην Ευρώπη το «ναι» του Δικαστηρίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε την υιοθέτηση από το Βερολίνο των μηχανισμών διάσωσης του ευρώ, αίροντας την αβεβαιότητα για τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι οκτώ δικαστές έδωσαν το πράσινο φως στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ να επικυρώσει τους νόμους για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για την έγκριση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, οι δικαστές απαιτούν την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου για κάθε αύξηση της οικονομικής συμβολής της Γερμανίας στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οποιαδήποτε αύξηση της γερμανικής συμμετοχής πάνω από τα 190 δισ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάζοντας την ετυμηγορία, ο πρόεδρος της έδρας υπογράμμισε πως στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε και η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για τη συνολική οικονομική σταθερότητα.

Ετσι τελικά το Δικαστήριο δίνει τελικά το πράσινο φως για την λειτουργία του ESM με τις χρηματαγορές και το ευρώ να ανταποκρίνονται ήδη θετικά. Πάνω από το $1,29 αναρριχάται το ευρώ, ενώ το χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει άνοδο άνω του 2%. Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 11.38 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν κατά 0,17% στις 5.802,29 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατέγραφε κέρδη 0,47% στις 3.553,80 μονάδες. Ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 0,73% σημείωνε την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX, ο οποίος διαμορφωνόταν στις 7.363,68 μονάδες.

Μέρκελ: Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη

«Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», ήταν η πρώτη αντίδραση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την έγκριση του μόνιμου Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (ESM) από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο σήμερα – Τετάρτη.

«Η απόφαση της Καρλσρούης παρέχει ασφάλεια στους Γερμανούς βουλευτές και φορολογούμενους. Η επιβεβαίωση των δικαιωμάτων του κοινοβουλίου - που είχε προηγουμένως επικυρώσει τον ESM - δίνει σε όλα τα μέλη του σώματος, όπως επίσης και στους φορολογούμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας ασφάλεια», τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Bundestag (κάτω Βουλή).

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «αυτή η ασφάλεια είναι σημαντική στην πορεία που παίρνουμε, και για αυτό λέω πως είναι μία καλή μέρα για τη Γερμανία και την Ευρώπη», ενώ αναφερόμενη στις «αδύναμες» χώρες – μέλη της Ευρωζώνης υποστήριξε πως « τα κράτη αυτά πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων που τα ταλανίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: