Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Εισαγγελέας για το «σκλαβοπάζαρο»...




Αφορά τους «ενοικιασμένους» εργαζόμενους των 360 ευρώ μηνιαίως...
Παρέμβαση Εισαγγελέα μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το «σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» στη ΔΕΗ Βόλου με τους «εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης» που απασχολούνται τους τελευταίους τρείς μήνες στο Βόλο -αλλά και...
σε άλλες πόλεις- στις υπηρεσίες της ΔΕΗ. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται κυρίως στα ταμεία της επιχείρησης και το μεροκάματό τους δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ το μήνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ο Εισαγγελέας μετά το δημοσίευμα παρενέβη αυτεπάγγελτα και ζητά από τη ΔΕΗ στοιχεία για το καθεστώς απασχόλησης αυτών των εργαζομένων καθώς και για το πλαίσιο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.


Όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ οι ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι απασχολούνται ουσιαστικά με συμβάσεις ενοικίασης, που ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας με μια εταιρία Α- άμεσο εργοδότη, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία Β- έμμεσο εργοδότη όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στη ΔΕΗ Βόλου.

Το 2001 θεσπίστηκε στη χώρα μας και επίσημα (Ν.2956/2001) η λειτουργία εταιριών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης. Εντούτοις, σήμερα, ακόμα και οι ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου καταστρατηγούνται, καθώς ενώ το χρονικό όριο της ενοικίασης έχει οριστεί το 18μηνο (πέραν τούτου οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό του έμμεσου εργοδότη), οι επιχειρήσεις τούς απολύουν πριν συμπληρώσουν το 18μηνο και τους επαναπροσλαμβάνουν μετά από λίγους μήνες, ώστε να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση των απασχολουμένων στη ΔΕΗ Βόλου, οι συμβάσεις υπογράφονται ανά μήνα ή δίμηνο και έτσι υπό την απειλή της απόλυσης οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται να εργάζονται για 360 ευρώ το μήνα.


Το ερώτημα που ωστόσο είναι πόσα χρήματα δαπανά η ΔΕΗ συνολικά για αυτή την «ενοικίαση» και τι περιλαμβάνουν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις ιδιωτικές εταιρίες μέσω των οποίων «ενοικιάζονται» ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι και εάν υπάρχουν όροι εκ μέρους της ΔΕΗ που να προστατεύουν αυτούς τους εργαζόμενους από τυχόν αυθαιρεσίες των ιδιωτικών εταιριών.

Χθες μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα εκ μέρους της ΕΔΟΠ - ΔΕΗ ο συνδικαλιστής Δημ. Πόρποδας επεσήμανε ότι «υπάρχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εκτιμούμε ότι η ΔΕΗ έχει τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Σημειώνεται ότι οι «δανεικοί εργαζόμενοι», παρόλο που τις περισσότερες φορές καλύπτουν αντικείμενοι ίδιο με τους μόνιμους υπαλλήλους, δεν καλύπτονται από καμία κλαδική συλλογική σύμβαση.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: