Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ Νέα στοιχεία για Σμπώκο οδήγησαν στη σύλληψή του

«Είμαι αθώος, ό,τι έχω να πω θα το πω στον ανακριτή», δήλωσε εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ο πρώην ο  πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, κ. Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης, βάσει εντάλματος που εξέδωσε ο ανακριτής, Γαρβιήλ Μαλλης.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μάλιστα είχε κληθεί από τον ανακριτή να απολογηθεί για την κατηγορία αυτή την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, σήμερα λίγες ώρες μετά την σύλληψή του και αφού βρέθηκε τετ-α-τετ με τον ανακριτή ζήτησε και έλαβε νέα προθεσμία από τον κ. Μαλλή για την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους  δικηγόρους του προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι τον Γ. Σμπώκο κατά την μεταφορά του στο εισαγγελικό και ανακριτικό γραφείο, συνόδευε ισχυρή αστυνομική. Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, δεν φορούσε χειροπέδες. 

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών σε δήλωσή του μετά την έξοδο του από τον ανακριτικό γραφείο επέμεινε ότι είναι αθώος, όπως άλλωστε έκανε από την πρώτη στιγμή όταν έγινε γνωστή η απολογία του συγκατηγορούμενου του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος τον κατονόμαζε ως ένα από τα πρόσωπα το οποίο μετέφερε και ελάμβανε μαύρο πολιτικό χρήμα, προερχόμενο σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη από μίζες για εξοπλιστικά. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα μιλήσει. «Έχει να πει πολλά, και θα αποδείξει τα λεγόμενά του με στοιχεία» ανέφεραν κύκλοι από το περιβάλλον του Γιάννη Σμπώκου, το όνομα του οποίου αναφέρει σε πολλές από τις σημειώσεις του ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση εξέδωσε το ένταλμα για τη σύλληψή του Γιάννη Σμπώκου κρίνοντας ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου είχε την υποδομή να διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς «συνέστησε και συμμετείχε σε οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα  και ανέπτυξε διαρκείς δεσμούς στην αλλοδαπή».

Ακόμη, ο ανακριτής επικαλείται για την έκδοση του εντάλματος και τα νέα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν για τον Γ. Σμπώκο μετά τις συμπληρωματικές απολογίες συγκατηγορουμένων του – τον «έκαψαν» ο Ν. Ζήγρας αλλά και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου- «τα οποία θα μπορούσαν να εκληφθούν από αυτόν ως ικανά να τον στείλουν στην φυλακή».

Πριν τη σύλληψή του Γιάννη Σμπώκου έγινε έρευνα στο γραφείο και το σπίτι του, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων στοιχείων και όπλα και συγκεκριμένα δυο πιστόλια, ένα από τα οποία κατέχει παράνομα, ενώ για το άλλο είχε λήξει η άδεια οπλοφορίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής έρευνας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής ο Γ. Σμπώκος διαχειρίστηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από «μίζες» για τα εξοπλιστικά από το 1998 έως το 2010. Το ποσό αυτό σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να «είχε εκτιμώμενη απόδοσή 80 εκατ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: