Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«Τη Δευτέρα θα δούμε πού βρισκόμαστε» λέει το ΥΠΟΙΚ για τις διαπραγματεύσεις

Καθημερινές επαφές μέχρι το Eurogroup


Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποχωρεί από τη συνάντηση
Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποχωρεί από τη συνάντηση   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Συνεχείς συναντήσεις έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, τόνισε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, μετά την οποία παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μεγάλο κενό».

Ενδεικτική της δυσκολίας της κατάστασης είναι και η δήλωση του Μπομπ Τράα στο in.gr ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων είναι «μια μακρά διαδικασία».

Ειδικότερα, προσερχόμενος στο υπουργείο και σε ερώτηση του in.gr o Μπομπ Τράα είπε ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων είναι «μια μακρά διαδικασία».

Πράγματι, ο Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ.Σταϊκούρας θα έχουν τις επόμενες ημέρες μέχρι και το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου καθημερινές συναντήσεις με την τρόικα.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως κυβέρνηση και δανειστές δουλεύουν με ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και αποκάλυψε πως στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τόσο το διαρθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, για το διαρθρωτικό κομμάτι τόνισε πως σε αυτό υπάρχουν κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

«Αύριο θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα».

Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη -σύντομη- συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών προέκυψε «κενό» 2 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: