Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Νέες ελπίδες για τη Δευτέρα Μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσινγκτον η Αθήνα ψάχνει λύση



Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η ψυχραιμία διαδέχθηκε τον αρχικό εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στο εσωτερικό για τη λήψη συνολικής απόφασης για το ελληνικό χρέος στο χθεσινό Eurogroup. Η κυβέρνηση ευελπιστεί τώρα ότι η λύση-πακέτο για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα εξευρεθεί στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας με έναν συμβιβασμό μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού ανέβαλε το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι του στο Κατάρ για προσέλκυση επενδυτών, αναχώρησε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να βάλει επιτακτικά το ελληνικό πρόβλημα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με Ευρώπαιους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2014-2020.

Την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις χθεσινές δηλώσεις του οποίου βασίζεται εν πολλοίς η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ, η οποία βέβαια συνδέεται με τη λύση-πακέτο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς, όπως φάνηκε και από την πρωινή δήλωσή του, θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο όσα της ζητήθηκαν και ότι είναι σειρά των εταίρων και δανειστών να πράξουν το καθήκον τους.

Πάντως, από την κυβέρνηση αρνούνται ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί και απορρίπτουν την κριτική περί κατάρρευσης της κυβερνητικής στρατηγικής.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στρέφει την προσοχή της στην Σύνοδο Κορυφής και παραδέχονται όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως τα περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος με νομοτεχνικούς όρους είναι απειροελάχιστα και πλέον η λήψη απόφασης θα πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Η διαφωνία Βερολίνου - ΔΝΤ
Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σαφή δέσμευση για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού κενού και το «κούρεμα» του χρέους το 2016, κάτι που απορρίφθηκε από τη Γερμανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι είναι το κενό μέχρι το 2016, «λείπει» ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: