Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ποιοί πλήττονται από τα νέα μέτρα στα εργασιακά και στις συντάξεις Υπ. Οικ.: Το αργότερο τέλη Νοεμβρίου η δόση

"Πρέπει να προλάβουμε αναγκαστικά τα πάντα μέχρι στις 12 Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί η δόση το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου" ανέφερε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης που είχαν την Κυριακή το πρωί ο κύριος Γ. Στουρνάρας και ο Γ. Βρούτσης με κλιμάκιο εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο. 

Σύμφωνα με τους επιτελείς της κυβέρνησης, στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία συνολικά για τα εργασικά θέματα με το ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες: 

  • Η κατάργηση της καθολικής ισχύος της Εθνικης Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά μόνο στους μισθούς και όχι στους υπόλοιπους όρους εργασίας που συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι, δηλαδή π.χ. θα ισχύουν κανονικά ό,τι προβλέπεται για άδειες, ωράρια απασχόλησης κλπ. που προβλέπει η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

  • Οι μειώσεις συντάξεων πάνω από τα 1000 ευρώ θα επιβληθούν με συντελεστές 5%, 10% και 15% για συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Το μέτρο πλήττει κυρίως μισθωτούς που πάιρνουν επικουρική σύνταξη.

  • Καταργούνται οι εξαιρέσεις στις μειώσεις συντάξεων που προβλέπονταν για τους αναπήρους και θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με τις κανονικές συντάξεις.

  • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67. Έτσι, θα πάρουν αργότερα τη σύνταξη 50.000 ασφαλισμένοι το 2013 και άλλοι 50.000 το 2014. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόωρες συντάξεις καταργούνται από το 2014.

  • Παραμένει η 15ετία για την  παροχή της κατώτατης σύνταξης και δε θα χρειάζονται τελικά 6.000 ένσημα, αντί για 4.500 που απαιτούνται σήμερα.
  • Μικρή πιθανότητα βελτίωσης ίσως για το μέτρο της περικοπής του εφάπαξ καθώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει  να μπει ο όρος "μείωση έως 35%".
Παρά τα προβλήματα που αφορούν στην ένταξη νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επιμένει στην ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, αν και τελικώς φαίνεται ότι θα προβλεφθούν μεταβατικές χρονικές περίοδοι προκειμένου να συνταχθούν πρώτα ειδικές αναλογιστικές μελέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: