Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής Τύπος: "Αποτυχία της ευρωζώνης" ...




Συνήθως μετά από κάθε Eurogroup η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου με τα μέσα ενημέρωσης, αρθρογράφους και σχολιαστές να σφυροκοπούν ανελέητα την Αθήνα για καθυστέρηση, ολιγωρία, έλλειψη δέσμευσης και πολλά άλλα.

Μετά το Eurogroup της Τρίτης, όμως, στο...
στόχαστρο του διεθνούς Τύπου δεν είναι -για πρώτη ίσως φορά η χώρα μας- αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για «αποτυχία» της Ευρώπης και της Ευρωζώνης κάνει λόγο το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης. Το θέμα της μη συμφωνίας για την εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των ξένων μίντια.

«Η Ευρώπη αποτυγχάνει να έχει συμφωνία για την Ελλάδα» είναι ο πηχυαίος τίτλος του BBC το οποίο σημειώνει ότι «μετά από 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες... χρειάζονται κι άλλο χρόνο για τεχνική δουλειά».

«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη βδομάδα να συμφωνήσουν», σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με έγγραφο της χθεσινής συνεδρίασης που διέρρευσε ο επικεφαλής του δημοσιογραφικού γραφείου του Reuters στις Βρυξέλλες, Λιούκ Μπέικερ, «εκτιμώμενο δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 144% του ΑΕΠ το 2020, 133% το 2020, 11% το 2030 βλέπουν οι Ευρωπαίοι».

«To έγγραφο υποδηλώνει καθαρά ότι οι ρυθμίσεις για μείωση χρέους κάτω από τις προϋποθέσεις του παρόντος πακέτου δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020», τονίζει ο δημοσιογράφος.

«H Ευρωζώνη καθυστερεί τη συμφωνία βοήθειας της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times και αναφέρουν πως θα γίνει νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

«Κλειδωμένους υπουργούς μέσα σε μια αίθουσα» περιγράφει γλαφυρά ο Guardian στην ανταπόκρισή του για το Eurogroup της Τρίτης, αφήνοντας με νόημα να εννοηθεί ο αυτοεγκλωβισμός της Ευρώπης μέσα στην κρίση χρέους.

Ως κεντρικό πρόσωπο που βοήθησε για να γεφυρωθεί το χάσμα φωτογραφίζει ο Guardian τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, πάντως, θεώρησε ως την πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη τη συζήτηση περί συμβιβασμού της Ευρωζώνης να δεχτεί να δοθεί παράταση στην Ελλάδα έως το 2022 για να εκπληρώσει τους στόχους χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: