Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Υπό την πίεση του ΔΝΤ Μείωση επιτοκίων στα δάνεια, αναστολή καταβολής τόκων στο τραπέζι του Eurogroup


Μακρά προβλέπεται άλλη μία σύνοδος του Eurogroup
Μακρά προβλέπεται άλλη μία σύνοδος του Eurogroup   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, υπαναχωρώντας από την σκέψη των τελευταίων ημερών –που είχε ακουστεί και στο προηγούμενο Eurogroup– για παράταση της προθεσμίας επίτευξης του στόχου ως το 2022, αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως προσθέτει, οι υπουργοί συζητούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ το 2013 καθώς η οικονομία διάγει τον έκτο χρόνο ύφεσης, βάζοντας του απολιτικούς σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση για το πώς θα το μειώσουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Ένα από τα μέτρα που συζητώνται στο Eurogroup είναι η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση για την Ελλάδα 44 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ένα άλλο βήμα θα ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας πλην των τραπεζών.

Οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας ως και 40 δισ. ευρώ γύρω στο 30% της τρέχουσας αξίας.

Τα ομόλογα σήμερα πωλούνται στο 20-30% της ονομαστικής αξίας αλλά, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σχέδιο, αναμένεται να αυξηθεί η τιμή τους κάτι που θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης στο χρέος.

Το Reuters σημειώνει ότι οι υπουργοί έχουν ζητήσει να γίνει και νομική ανάλυση για τη δυνατότητα της επαναγοράς.

Τρίτο μέτρο που τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του επιτοκίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα.

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν συμφωνεί με μια δραστική περικοπή του επιτοκίου των δανείων και οι υπουργοί έκαναν διάλειμμα ώστε η τρόικα να προετοιμάσει νέες προτάσεις, ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: