Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μετά τις καταγγελίες στον Τύπο Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τα 1.750 πρόσωπα που ελέγχονται για αιφνίδιο πλουτισμό


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων και το τι γίνεται σήμερα με το θέμα, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, που κατήγγειλε ότι στους 1.750 περιλαμβάνονται ονόματα υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών.

Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων καθυστέρησε πολύ, επισημαίνοντας ότι «λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων των υποθέσεων αυτών και προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, έχει ήδη ανατεθεί, από τις 11 Οκτωβρίου 2012 ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων».

Συμπληρώνει δε ότι ο έλεγχος έχει ανατεθεί στους ίδιους ελεγκτές που απασχολούνταν στα ειδικά συνεργεία, και προσθέτει ότι τα συνεργεία αυτά ενισχύθηκαν με πενήντα άτομα από 8 Νοεμβρίου 2012 με απόφαση του υφυπουργού.

Επίσης στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να γίνει η συλλογή στοιχείων ως προς την ενδεχόμενη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούν στη διαρροή απόρρητων φορολογικών στοιχείων, όπως επίσης να γίνει ο προσδιορισμός των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά έχουν τυχόν τελεσθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Με την αρ. ΔΕΛ1059085 ΕΞ 2011/14-4-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

» Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων των υποθέσεων αυτών και προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, έχει ήδη ανατεθεί, από τις 11 Οκτωβρίου 2012, με την υπ’αριθμ. ΔΕΛ Α 1139975 ΕΞ 2012 (ΦΕΚ Β' 2756/11-10-2012) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων.

» Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατός ο καλύτερος συντονισμός και η ταχύτερη δυνατή επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

» Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή και έχει ανατεθεί στους ίδιους ελεγκτές που απασχολούνταν στα ειδικά συνεργεία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

» Επιπροσθέτως τα συνεργεία αυτά ενισχύθηκαν με πενήντα άτομα από 8 Νοεμβρίου 2012 με απόφαση του Υφυπουργού.

» Με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να γίνει η συλλογή στοιχείων ως προς την ενδεχόμενη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούν στη διαρροή απόρρητων φορολογικών στοιχείων, όπως επίσης να γίνει ο προσδιορισμός των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά έχουν τυχόν τελεσθεί».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: