Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

«Ώριμο το αίτημα για μεταρρυθμίσεις» Απαραίτητη η κινητικότητα των υπαλλήλων, λέει ο Αντ.Μανιτάκης


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μεταρρύθμιση και τον εξορθολογισμό του κράτους, καθώς το μέτρο της έντονης κινητικότητας των υπαλλήλων στο δημόσιο, υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η μεταρρύθμιση του Κράτους. Θεμέλιος λίθος για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη».

Ο κ. Μανιτάκης, αφού εκτίμησε ότι «το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είναι ώριμο και τίθεται πιεστικά» από την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κυβέρνηση και από την ίδια τη διοίκηση, σημείωσε ότι «το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και οι συνθήκες δεν τις ευνοούν. Εγχείρημα δύσκολο έως ακατόρθωτο, απαραίτητο όμως και υπαρξιακής σημασίας για τη χώρα», πρόσθεσε.

Όπως είπε «σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατηγικός στόχος που έχουμε εξαρχής θέσει για την πολιτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών που περνά μέσα από την αναμόρφωση των διοικητικών μονάδων ή δομών, την αξιολόγηση του προσωπικού, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης και τελικά την αποκατάσταση του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος».

Ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε στους ανασταλτικούς παράγοντες για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (μη ορθολογικός σχεδιασμός, κομματικό κράτος, στρεβλές πεποιθήσεις, κανόνες πελατειακού κράτους, προσλήψεις χωρίς προγραμματισμό κλπ), σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μεταρρύθμιση της διοίκησης, «χωρίς ευέλικτο, ορθολογικό και αξιοκρατικό πλαίσιο κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, στη βάση της αντίληψης ότι ο υπάλληλος του δημοσίου είναι υπάλληλος του κράτους και υπηρετεί το συμφέρον της υπηρεσίας, όπου αυτή τον έχει ανάγκη και ο ίδιος μπορεί να προσφέρει».

Για την ανάγκη της κινητικότητας ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνταξιοδοτήσεις μόνο για το 2012 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 30.000 και πρόσθεσε ότι το τακτικό και έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου, μαζί με τις ΔΕΚΟ, ήταν σχεδόν 975.000 το 2009 και εκτιμάται ότι το 2015 θα ανέρχεται σε 695.000, δηλαδή μειωμένο κατά πολύ, από τις 150.000 αποχωρήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «το 2013 θα προκύψουν κενά τα οποία θα δημιουργήσουν εκρηκτικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία πολλών δημοσίων υπηρεσιών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα», κάτι που θα γίνει με την ενεργοποίηση του προγράμματος κινητικότητας.

Ο κ. Μανιτάκης είπε για το σχέδιο της αναγκαστικής κινητικότητας ότι αφορά «ορισμένο και αντικειμενικά περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κατηγοριών», που δεν είχαν αξιολογηθεί. «Αυτούς τους υπαλλήλους μετακινούμε, με διαδικασίες διαφανείς, από υπηρεσίες υπερστελεχωμένες προς υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν επιτακτικές, λειτουργικές ανάγκες σε προσωπικό».

Επανέλαβε δε ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, όπως ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, που υπάρχει πάγωμα προσλήψεων, στην προστασία του πολίτη, απελευθερώνοντας ένστολους, που σήμερα ασχολούνται με διοικητικά και όχι αστυνομικά καθήκοντα, αλλά και στην παιδεία, όπου εκπαιδευτικοί καλύπτουν διοικητικές θέσεις.

«Η κινητικότητα, όπως την έχουμε σχεδιάσει», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης, «αποβλέπει στη δημιουργία και λειτουργία ενός υποδείγματος ορθολογικού, αξιοκρατικού, ολοκληρωμένου, που θα εστιάζει στα προσόντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητες κάθε εργαζόμενου και φυσικά στο συμφέρον της υπηρεσίας».

Η κινητικότητα, κατά τον υπουργό, υπακούει στους κανόνες μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και πρώτον διατρέχει το σύνολο της καριέρας του κρατικού υπαλλήλου από την είσοδό του έως και τη λήξη της εργασιακής του σχέσης με τον δημόσιο τομέα· δεύτερον στηρίζεται σε μια συνεκτική πολιτική κινήτρων, όχι μόνο με τη μορφή αμοιβών.

Ο κ. Μανιτάκης στάθηκε και στο ζήτημα της «απομάκρυνσης των διαπιστωμένων ανεπαρκών και ακατάλληλων υπαλλήλων» και δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει, με τήρηση της νομιμότητας, το πειθαρχικό δίκαιο, που έχει πλέον γίνει αυστηρότερο.

Ο υπουργός είπε τέλος ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, οι διαθέσιμοι πόροι, που απαιτούνται για την υποστήριξη εκπαιδευτικών δράσεων, ενώ τόνισε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα επικεντρωθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι «μία διοίκηση πολιτικά ουδέτερη, ακομμάτιστη, ίση απέναντι σε όλους τους πολίτες και ανεπηρέαστη από τις ρουσφετολογικές και αδιαφανείς πελατειακές πιέσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: