Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Στη θέση τους τα κλεμμένα αρχαία

Στη θέση τους επέστρεψαν τα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της  Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο .
Σε κλίμα συγκίνησης πέντε αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβαν εύφημο μνεία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τζαβάρα για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που επέδειξαν κατά την επιχείρηση σύλληψης των δραστών και για την ανάκτηση ακέραιου του αρχαιολογικού θησαυρού .
Ανάμεσά τους ήταν και ο υποδιευθυντής της Ασφάλειας   Πατρών Θανάσης Παπανικολάου ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι στην προσπάθειά του να αφοπλίσει τον 40χρονο μικροπωλητή από την Πάτρα την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει το μυκηναϊκό χρυσό δακτυλίδι στην τιμή των 300.000 ευρώ.
Ο κ. Τζαβάρας, στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, με την ευκαιρία της απόδοσης στο κοινό συμπληρωμένης της έκθεσης με τα ανακτηθέντα κινητά μνημεία που είχαν κλαπεί χαρακτήρισε την προσπάθεια της αστυνομίας  «άθλο» .

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι «τα μνημεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», υπογραμμίζοντας ότι φύλακες, αρχαιολόγοι και συντηρητές καθημερινά μοχθούν για να μην υπάρχουν ρωγμές στα συστήματα ασφαλείας. «Ματαιοπονούν οι επίδοξοι που στις μέρες της κρίσης προσανατολίζονται στις αρπαγές των Μνημείων», είπε χαρακτηριστικά.
Η Γ.Γ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στην τελετή επεσήμανε ότι την 24η Νοεμβρίου επήλθε κάθαρση στην τραγωδία του Φεβρουαρίου και επεσήμανε πως «όταν η πληγή είναι βαθιά, η επούλωση έρχεται μόνο όταν τα πράγματα αποκαθίστανται». «Σήμερα αποκαθίσταται η ιστορική και πολιτιστική μνήμη σε αυτόν τον μοναδικό χώρο» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: