Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Εμπλέκουν και τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ! Δύο καταθέσεις-«φωτιά», οι οποίες δόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς...
κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη στο πλαίσιο της δικογραφίας για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στη Βουλή, εμπλέκουν την κυρία Παπανδρέου ως μεγαλοκαταθέτη της λίστας, και μάλιστα την αναφέρουν ως τη δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων. Πάντως στη λίστα Λαγκάρντ ως δικαιούχος της συγκεκριμένης κατάθεσης εμφανίζεται η ιδιωτική υπάλληλος κυρία Μαρία Παντελή.
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Βήματος», ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Στέλιος Στασινόπουλος και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης κ. Ευάγγελος Καραμάνος στις καταθέσεις τους ενώπιον των εισαγγελέων ορκίζονται ότι σε σύσκεψη των πέντε διευθυντών του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις δύο καταθέσεις, ο διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νικόλαος Λέκκας στη σύσκεψη που έγινε στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου».
Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Λέκκας καταθέτοντας στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς δεν αναφέρεται καν στο περιστατικό. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι στην υπηρεσία δεν έφθασε ποτέ με αριθμό πρωτοκόλλου ολόκληρη η λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με έγκυρες εισαγγελικές πηγές πάντως, η υπόθεση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη σημαντική, αφού δύο μεγαλοστελέχη του ΣΔΟΕ καταθέτουν τη συγκεκριμένη πληροφορία και επομένως εμμέσως πλην σαφώς την εκτιμούν ως σοβαρή...
Διαχειριστές
Οι δύο καταθέτουν πως όταν ακούστηκε η εξωπραγματική αυτή πληροφορία ήταν παρόντες όλοι οι διευθυντές του ΣΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ι. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερευνά την ουσία της υπόθεσης με εντολή του εισαγγελέα κ. Πεπόνη. Εκείνος ερευνά αν τα ονόματα που του έχουν δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς έχουν φορολογηθεί, αν κρύβουν πίσω άλλα πρόσωπα - ακόμη και πολιτικών - και προωθεί το αντίστοιχο υλικό και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι άγνωστο πάντως επί του παρόντος αν αναζητήθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα και αν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της. Το σίγουρο είναι ότι η γυναίκα αυτή είναι ιδιωτική υπάλληλος και δούλευε σε γραφείο γνωστού επιχειρηματία, του κ. Σάμπι Μιονί.
Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά είναι εγκατεστημένος από το 2006 στο Τελ Αβίβ και εμφανίζεται ως διαχειριστής τεράστιων κεφαλαίων. Με δηλώσεις του στο περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη, που αποκάλυψε τη λίστα, έχει παραδεχθεί ότι η Μαρία Παντελή ήταν διαχειρίστρια κεφαλαίων του. Συγχρόνως ως διαχειριστής κεφαλαίων του - σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιχειρηματία - εμφανίζεται και άλλος «επώνυμος» της λίστας, ο κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος είναι δικηγόρος και σήμερα σύμβουλος του κ. Αντ Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Μιονί τα κεφάλαια που διαχειριζόταν είναι απολύτως νόμιμα.
Οπως προκύπτει από την κατάθεση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, το όνομα της γυναίκας υπήρχε στην αρχική λίστα με τα 10 ονόματα τα οποία παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Καπελέρη. Ηταν γραμμένα σε υπολογιστή και δεν δόθηκαν με επίσημο διαβιβαστικό. Το ποσό των 550 εκατ. ευρώ άλλωστε ήταν το μεγαλύτερο ποσό κατάθεσης (το ένα τρίτο όλων) στον συγκεκριμένο κατάλογο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταθέσει ότι ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να κάνει έλεγχο, αλλά εκείνος επιμένει ότι του ζητήθηκε απλώς το φορολογικό προφίλ των μεγαλύτερων καταθετών.
Δόθηκε εντολή;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση Καραμάνου εκτός από την είδηση-«βόμβα», η οποία βεβαίως θα ελεγχθεί σύντομα με την κλήση της κυρίας Παντελή που έχει καταθέσει το μυθικό ποσό των 550 εκατ. δολαρίων, αναφέρεται ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή να πραγματοποιήσει έλεγχο των συγκεκριμένων ονομάτων, παρ' ότι εκείνος ήταν ο αρμόδιος. Στο μεταξύ ερωτήματα γεννώνται και για την κατάθεση Στασινόπουλου. Βουλευτές που είδαν τις καταθέσεις αναρωτιούνται γιατί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύσκεψης και όσα ακούστηκαν εκεί δεν τα κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου είχε κληθεί. Η συγκεκριμένη δικογραφία, παρ' ότι εστάλη από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, δεν είχε φθάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως το απόγευμα της Παρασκευής.
Αλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με κατάθεσή του ασκεί κριτική για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η τότε ηγεσία του υπουργείου (Γ. Παπακωνσταντίνου). Το πρόσωπο, το οποίο έχει δώσει μακροσκελέστατη κατάθεση επί ώρες στον κ. Πεπόνη, επιμένει ότι είχε αρμοδιότητα για τον έλεγχο των καταθέσεων του εξωτερικού αλλά στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ δεν του επιδείχθηκε ποτέ κανένα όνομα από τα περίπου 2.050 που περιέχονται σε αυτή για να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος.
Τόσο οι δικαστές πάντως όσο και οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της Βουλής βρίσκονται σε αναμονή και της λίστας που ξαναστέλνουν οι Γάλλοι στις ελληνικές Αρχές ύστερα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η σύγκριση της πρωτότυπης λίστας με αυτήν που έχει φθάσει στους εισαγγελείς και στην ελληνική Βουλή θα είναι ασφαλώς σημαντική για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.
Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας και του Γ. Παπανδρέου και η απάντηση του «Βήματος»
Απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος» για την εμπλοκή από τον ΣΔΟΕ, της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσαν στη δημοσιότητα η κυρία Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου:
«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.
Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.
Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.
Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο ».
Η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου:
«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009. Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους «άκουσαν», όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.
Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται ».
Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής»
Στις δηλώσεις της κυρία Μαργαρίτας Παπανδρέου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου το Βήμα της Κυριακής απαντά:
«Σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οι οποίοι επιτίθενται και μάλιστα με σκαιό τρόπο, στο "Βήμα της Κυριακής".
"Το Βήμα της Κυριακής" δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στη σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών, πρέπει να απευθυνθούν ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου