Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το εισόδημα στην αρχή της πυραμίδας Την αυτοαπασχόληση προτιμά το 50% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο


Στο ερώτημα «ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας» αν ξεκινούσατε σήμερα μια δουλειά, κατά 52% οι Έλληνες κατηγορηματικά δηλώνουν «η πτώχευση».
Στο ερώτημα «ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας» αν ξεκινούσατε σήμερα μια δουλειά, κατά 52% οι Έλληνες κατηγορηματικά δηλώνουν «η πτώχευση».   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι Έλληνες προτιμούν την αυτοαπασχόληση, επειδή τους εξασφαλίζει ανεξαρτησία κινήσεων και καλύτερο εισόδημα, σύμφωνα με την επιχειρηματική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε συνεργασία με την ICAP.

Συγκεκριμένα το 50% των Ελλήνων δηλώνει προτίμηση σε αυτό το είδος απασχόλησης, ενώ ακολουθούν οι Λιθουανοί. Επίσης, το 43% των Ελλήνων δηλώνει ότι προτιμά να είναι υπάλληλοι.

Οι Έλληνες επιλέγουν την αυτοαπασχόληση, διότι θεωρούν ότι αυτή προσφέρει ανεξαρτησία και αυτοεπιβεβαίωση (66%), ελευθερία στην επιλογή χώρου και χρόνου εργασίας (23%), καλύτερες εισοδηματικές προοπτικές (26%), ευνοϊκό οικονομικό κλίμα (7%), αξιοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας (5%), αποφυγή της αβεβαιότητας, που ενέχεται στην υπαλληλία (3%) κ.α.

«Αρκετά» ή «πολύ πιθανό» να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι απαντούν οι Έλληνες κατά 30%. Κατά 68% θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο «καθόλου» ή «πολύ δύσκολο».

Οι Έλληνες θα ήθελαν «πολύ» ή «αρκετά» να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους κατά 50%, ενώ στον αντίποδα στέκεται το 49%.

Μικρή εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα στη διάρκεια της σχολικής ή της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης δηλώνει το 17% των Ελλήνων, ενώ το 83% δηλώνει πως στη διάρκεια της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ανέπτυξαν καμιά τέτοια δραστηριότητα.

Ποσοστό 32% του δείγματος, εξάλλου, δήλωσαν πως έχουν εμπλακεί με την επιχειρηματική δράση στο παρόν ή το παρελθόν, ενώ 68% απάντησαν αρνητικά.

Η επιχειρηματικότητα για τους Έλληνες εκλαμβάνεται ότι συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (87%), στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών (75%), στην αξιοποίηση της δουλειάς των άλλων (69%), ενώ τέλος 67% πιστεύουν πως οι επιχειρηματίες «φροντίζουν για την τσέπη τους».

Στο ερώτημα «ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας» αν ξεκινούσατε σήμερα μια δουλειά, κατά 52% οι Έλληνες κατηγορηματικά δηλώνουν «η πτώχευση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: