Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνες με τον Κανονισμό της Βουλής, λέει ο Ευ.Μεϊμαράκης


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Απάντηση στην αντιπολίτευση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έδωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται. «Αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού» επισήμανε.

Τη Δευτέρα επικυρώνονται επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου από την Ολομέλεια της Βουλής. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει το γεγονός ότι συζητούνται με διαδικασίες κατ' επείγοντος και έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την Επίδαυρο που βρέθηκε για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Α' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν δημιουργείται πρόβλημα με πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνει η Βουλή, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο κανονισμός τηρείται απολύτως, με ευλάβεια και νομίζω ότι οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται. Από 'κει και πέρα αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού».

Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και το πόσες κάλπες θα στηθούν στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι αυτό θα το αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων την Τρίτη και πρόσθεσε ότι από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν. 

Σε άλλη ερώτηση, για το αν πρέπει, στο πλαίσιο ανάκτησης της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, να τοποθετηθούν τόσες κάλπες όσες και οι προτεινόμενοι από τα κόμματα, υπογράμμισε: «Η συζήτηση  προκύπτει γιατί ο κανονισμός δεν είναι απολύτως σαφής. Εάν ήταν σαφής δεν θα είχαμε ζήτημα, γι' αυτό ακριβώς συγκάλεσα τη διάσκεψη των προέδρων, που είναι το ανώτατο όργανο, θα ζητήσω και τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και πιστεύω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχω κάνει θα πετύχουμε ομόφωνη απόφαση, τέτοια που
δεν θα αμφισβητείται τίποτα, ούτε το αποτέλεσμα, ούτε η διαδικασία». 

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνουν πολλά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει κατ' αρχήν αυτό να μπει στον δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι τώρα που τα θέματα της οικονομίας και τα εργασιακά έχουν βρει τον δρόμο τους, όχι έχουν λυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι στον δημόσιο διάλογο μπορούν να μπουν και τα θέματα τα θεσμικά και των κανόνων που θα οργανώσουν καλύτερα το κράτος. Θα οργανώσουν καλύτερα τη διαφάνεια, θα τη θωρακίσουν και θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της
ποιότητας ζωής των Ελλήνων».

Τέλος, για την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Νομίζω πως είναι ομόφωνη αντίληψη ότι απαιτούνται να γίνουν αλλαγές και πιστεύω ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση έτσι ώστε να είναι μια διάταξη που να εκφράζει όλους». 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: