Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πτώχευση και επίσημα για την «Εικόνα & Ηχος»...



Οριστικό «λουκέτο» και με τη «βούλα» για την αλυσίδα ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών «Εικόνα & Ήχος Α.Ε.».
Περίπου ένα έτος μετά το «κατέβασμα των ρολών» στα καταστήματα της άλλοτε εισηγμένης εταιρείας λόγω...
έλλειψης ρευστού, αδυναμίας ομαλής τροφοδοσίας τους με εμπορεύματα, αλλά και επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του απλήρωτου προσωπικού της, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα των εργαζομένων για ενεργοποίηση διαδικασίας πτώχευσης της αλυσίδας.

«Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του περασμένου Δεκεμβρίου και αναμένεται να καθαρογραφεί την τρέχουσα εβδομάδα», εξήγησε, στην «Η», ο δικηγόρος των εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι εντός των ημερών οριστικοποιείται και το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο του συνδίκου για να «τρέξει» τα διαδικαστικά της πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι της υπό πτώχευση επιχείρησης -οι 45 εν ενεργεία κι οι 22 απολυμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη- διεκδικούν οφειλόμενα σχεδόν 500 χιλ. ευρώ, που προκύπτουν από δεδουλευμένα 4-5 μηνών, ανάλογα την περίπτωση, καθώς και από τα χρήματα που τους αντιστοιχούν από εννέα μήνες επίσχεσης εργασίας. Απαιτήσεις έχουν, επίσης, το ελληνικό δημόσιο, περίπου 100 χιλ. ευρώ, και τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου 150 χιλ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος χρεών που ήταν ρυθμισμένα.

Πιστωτές

Με τα δεδομένα, πάντως, που ισχύουν στην περιουσιακή κατάσταση της «Εικόνα & Ηχος», είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους οι απαιτήσεις των πιστωτών, οι οποίοι έχουν να προσβλέπουν κυρίως στα ακίνητα (δύο καταστήματα και τα υπόγειά τους) της πρώην εισηγμένης επιχείρησης στην περιοχή της Τούμπας της Θεσσαλονίκης. «Πριν από την κρίση, τα συγκεκριμένα ακίνητα θα μπορούσαν με μεγάλη άνεση να υπερκαλύψουν τις απαιτήσεις των πιστωτών, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην τοπική και την ελληνική κτηματαγορά είναι αδύνατο», ανέφερε ο νομικός των εργαζομένων κ. Βασίλης Καλταρτζής.

Περιορισμένες, εξάλλου, είναι οι προσδοκίες κι από την εκποίηση εμπορευμάτων της αλυσίδας, αφού κατά πληροφορίες τραπεζικό ίδρυμα που είχε συνάψει σχέση sale & lease back για τρία ακίνητα (μία αποθήκη και δύο καταστήματα) της «Εικόνα & Ήχος» στη Θεσσαλονίκη, αρχικά της έκανε έξωση και κατόπιν φέρεται να κράτησε στην κυριότητά της τα εμπορεύματα με σκοπό να τα εκποιήσει. Εξωση είχε συντελεστεί, επίσης, από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και στα καταστήματα που λειτουργούσε η αλυσίδα σε Λάρισα και Νέα Μάκρη, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις όποιες επιδιώξεις των πιστωτών.
Ημερησία (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: