Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο ΕΣΠΑ Στα 4 δισ. ευρώ ο πήχυς για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων το 2013


Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει αμέσως από τη διαπραγμάτευση και τις διαπιστώσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο μνημονιακός στόχος απορροφήσεων για το 2013 είναι περίπου 4 δισ ευρώ, ενώ οι λίστες των προγραμμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν συνυπολογισθούν οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 36 δισ. ευρώ περίπου, ενώ μαζί με ένα ποσό της τάξεως των 8 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμα απορροφηθεί από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και να συμβάλουν στη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

«Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι», υπογράμμισε.

Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών, που παρουσίασε ο υπουργός, ξεκινά με ένα αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και εκπρόσωποι των Περιφερειών, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το νέο ΕΣΠΑ

Το νέο ΕΣΠΑ έχει αρκετά διαφορετική «φιλοσοφία» από το σημερινό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται μικρότερη έμφαση στις υποδομές και μεγαλύτερη σε άξονες, όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στα τέλη Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Αμέσως μετά, όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης, όπως θα λέγεται στην κοινοτική «γλώσσα» το νέο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, θα γίνει η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι.

Έργα εν υπνώσει

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 (β’ φάση), καθώς και στην απένταξη των λεγόμενων «κοιμώμενων» έργων.

«Σε αυτό δεν θα υπάρξουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί» τόνισε και προσέθεσε ότι οι λίστες των προγραμμάτων θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικές υπερδεσμεύσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ και στην πληρωμή των προγραμμάτων από την Κομισιόν.

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, όπως είπε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, θα απευθύνει σύντομα πρόσκληση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να επισπευσθεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπογράφηκαν, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πρώτης προτεραιότητας.

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλέον δύο ελληνικές τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνίες ύψους 150 εκατ. για πρόγραμμα του ΥΠΑΝ, ενώ άλλες τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις από πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καλέσει την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν την εξέλιξη των προγραμμάτων αυτών.

Ήδη -όπως τόνισε- κινητοποιούνται κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δράσεις:

  • 456 εκατ. ευρώ που αφορά τις εταιρείες εμπορίου, μεταποίησης, τουρισμού.
  • 120 εκατ. για τις εταιρείες πληροφορικής ή για τις εταιρείες που θέλουν να εντάξουν την πληροφορική στις δραστηριότητές τους.
  • 600 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
  • 450 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΤΕΑΝ.
Ο υπουργός εξήγησε περαιτέρω ότι το ΕΤΕΑΝ εξασφαλίζει πλέον όχι μόνο ενισχύσεις για επενδυτικά προγράμματα, αλλά και για κεφάλαια κίνησης με επιτόκια 4%, τα χαμηλότερα στην αγορά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: