Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

«Όχι» Κουβέλη στο Βενιζέλο...



Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ...
Απορρίπτει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απευθείας διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης έστειλε σχετική επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, o οποίος σχολίασε ως... «αμήχανη και αμυντική» την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η οποία ελήφθη οριστικά και επισήμως στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή το πρωί, το προσκλητήριο Βενιζέλου αφορά σε επικοινωνιακά κίνητρα ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα, με «γενικόλογες αναφορές περί σοσιαλισμού», φέρεται να μην εξυπηρετεί το στόχο της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία προϋποθέσεων μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Στην επιστολή Κουβέλη αναφέρεται πως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μία συνάντηση κορυφής.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι το κόμμα αρνείται πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση.

«Δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εύχομαι επιτυχία.

Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες "αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού" του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την "κεντροαριστερά" και ευρύτερα για την πορεία της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ όμως, δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. 'Η να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της "ταυτότητάς του", μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων. Όχι μόνο για λόγους αρχής. Κυρίως, γιατί αυτή η διαδικασία δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μία συνάντηση "κορυφής", ιδίως όταν οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναζητούν ακόμα προγραμματικές συμπτώσεις, στρατηγικούς προσανατολισμούς και νέες κοινωνικές συμμαχίες.

Το γεγονός, όπως επισημαίνεις, ότι η επιρροή του "χώρου αυτού", είναι μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική αποτύπωσή της, πρέπει να προβληματίσει δημιουργικά. Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Όχι ένα εύκολο "πάμε παρακάτω".

Τα "γιατί" έχουν μεγάλη αξία. Και αν δεν απαντηθούν -πριν απ' όλα- και από όλους καθαρά, ειλικρινά και πειστικά, η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μία μη αξιόπιστη πολιτική διαδικασία.

Επίσης, πιστεύω, ότι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο. Θέλει συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς ηγεμονισμούς. Αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει, επίσης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση, που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, προωθώντας "συνθέσεις απόψεων", χωρίς, όμως, να τις "εκβιάζει".

Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματά του και τις αποφάσεις του. Και βέβαια θα συζητήσουμε με όλους : κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, με βάση αρχές και αξίες, αλλά και στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: