Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα «Μήνυμα» στην τρόικα στέλνει ο πρωθυπουργός εν όψει της συνάντησης


Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι το μείζον θέμα είναι η ανεργία, σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι το μείζον θέμα είναι η ανεργία, σημειώνει ο πρωθυπουργός   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -εκτός απροόπτου- τοποθετείται χρονικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ενώ αργά το μεσημέρι της Κυριακής έχει προγραμματιστεί το νέο ραντεβού των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συνεργάτες του που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τονίζει ότι οι δανειστές «δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

» Η τρόικα σε κορυφαίο επίπεδο θα πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι το μείζον θέμα είναι η ανεργία. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

» Εμείς δεν ζητάμε χάρες, εφαρμόζουμε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά και εκείνοι θα πρέπει να δείξουν ευελιξία.»

Ένα 24ωρο νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Αξία» ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Υπάρχει συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει» σημείωνε.

Ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ στη διάρκεια της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος χαρακτηρίζει μονόδρομο την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εκτιμώντας πως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική στρατηγική επιλογή.
Σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η βάση της συζήτησης και με την τρόικα θα πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας την ανάγκη οι εταίροι να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της και δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό εν όψει του νέου ραντεβού του με τους δανειστές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας πως θα υπάρξει συμφωνία, αφού «πάντα υπάρχει λύση για όλα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: