Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πρωτοφανείς περιορισμοί στις συναλλαγές Δρακόντεια μέτρα για την κίνηση των κεφαλαίων στην Κύπρο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στην Κύπρο περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδώσει εντός της Τετάρτης το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αποκάλυψε η Καθημερινή Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΠΔ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα έως 5.000 ευρώ (ανά πρόσωπο για κάθε τράπεζα).

Υποχρεωτικός γίνεται (για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με έδρα την Κύπρο) ο επαναπατρισμός εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλων των χρημάτων που αποκτώνται (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας.

Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και η μεταφορά χρημάτων εκτός της χώρας.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, καθώς και για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: