Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν Σε ρυθμούς τρόικας ξαναμπαίνει η ελληνική κυβέρνηση


Η τρόικα είχε φύγει από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Η τρόικα είχε φύγει από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Σε ρυθμούς προετοιμασίας για την επανάληψη των συνομιλιών με την τρόικα μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εξελίξεις με την Κύπρο. H ελληνική πλευρά αναμένει την τρόικα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου και ο στόχος είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα, ώστε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έφυγε από την Αθήνα στις 14 Μαρτίου χωρίς να ολοκληρώσει την τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αιτίες της εμπλοκής ήταν το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, το αίτημα της τριμερούς για την επιβολή του φόρου στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013 και οι διαφαινόμενες αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. 

Ειδικά, η απόκλιση στα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί κίνδυνο για επαναφορά στο τραπέζι της συζήτησης του ενδεχόμενου λήψης νέων μέτρων, βάσει της ρήτρας για αυτόματες διορθώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων.
Αν όλα πάνε καλά, ο πρώτος σταθμός είναι η έγκριση της δόσης του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο) κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group (Ομάδα Εργασίας του Eurogroup) στις 4 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι στο Εurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του α' τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Δεν γυρίζουμε από την Ιρλανδία χωρίς τη δόση» αναφέρει στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκκρεμότητες

Υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Για να εγκριθούν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου η τρόικα θα πρέπει να εγκρίνει το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) των νέων οργανογραμμάτων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, την αξιολόγηση του προσωπικού και το πρόγραμμα εφεδρείας - κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» ως το τέλος του 2014 όπως ορίζει το μνημόνιο.

Χαράτσι «λάιτ». Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη βρίσκεται η «καυτή πατάτα» του καθορισμού του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013 μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα ότι θα εφαρμόσει νέο σχέδιο για έναν ενιαίο φόρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «χαράτσι» θα είναι μικρότερο ως 20% από το ισχύον.

Κίνδυνος νέων μέτρων

Ωστόσο, το βασικό θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι η απόκλιση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών η οποία απειλεί να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο - «εφιάλτη» των νέων μέτρων σε έναν μήνα από σήμερα.

Οι αποκλίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές εκτιμώνται στα 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ενώ η υστέρηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα έχει εικόνα των συνολικών αποκλίσεων του πρώτου τριμήνου και κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο αίτημα για περικοπές πέραν της συμφωνημένης ρήτρας για αυτόματες διορθώσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: