Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κατέθεσε στην Προανακριτική Ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Γ.Παπακωνσταντίνου παρέδωσε ο Ι.Διώτης


Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε ο ίδιος στις 7 Ιουλίου 2011, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από το οικονομικό επιτελείο με τον ανασχηματισμό της 17.6.2011 και είχε γίνει υπουργός Περιβάλλοντος, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, η κατάθεση του οποίου θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Από την αλληλογραφία, που σημειώνεται ότι γίνεται μία μέρα πριν την αντιγραφή του επίμαχου USB με τη λίστα Λαγκάρντ από τον κ. Διώτη, φέρεται να προκύπτει ότι:

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτης εμφανίζεται να συνεργάζεται για την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ με τον τέως επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα.

Ο κ. Μπίκας φαίνεται, με βάση την ηλεκτρονική αλληλογραφία, να έχει ενεργό ρόλο στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την αλληλογραφία προκύπτει επίσης ότι ο κ. Μπίκας ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία έχει πραγματοποιηθεί στις 7.7.2011 και ξεκινά στις 10.06΄ το πρωί με τον κ. Διώτη να γράφει προς τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου -που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή- δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδυ. Γ.Π.Δ.». Λίγα λεπτά αργότερα, στις 10.20΄, ο κ. Παπακωνσταντίνου του απαντά: «Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε».
Το μεσημέρι στις 1.26΄ ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέρχεται με νέο e-mail: «Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη! Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;» (ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή ότι έλαβε το usb στις 4-5 Ιουλίου 2011).
Ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ απαντά στις 1.56΄: «Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση του περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ’ αυτά! Ήδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία». Και μάλιστα ρωτάει τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Έχει γίνει καμία επεξεργασία;».
Ο τότε υπουργός του γράφει στις 3.07΄τα εξής: «Ποιον Κώστα; Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ(ελέρη) να ψάξει καμιά 30ριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία».
Το επόμενο μήνυμα του κ. Διώτη εστάλη στις 3.12΄ και διευκρίνιζε σε ποιον Κώστα αναφερόταν όπως και ότι είχε ενημερωθεί σχετικώς και ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου: «Τον Μπίκα, μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα». Ενώ ένα λεπτό αργότερα του στέλνει και ένα συμπληρωματικό μήνυμα με το οποίο του έλεγε ότι: «Το άλλο το παρακολουθώ».
Τελικώς, στις 3.17΄ ο κ. Παπακωνσταντίνου του επιβεβαιώνει ότι μίλησε με τον κ. Μπίκα, τον οποίο και ενημέρωσε ότι ο κ. Διώτης είχε παραλάβει τα επίμαχα στοιχεία: «Ναι μιλήσαμε. Του είπε ότι έχεις τα στοιχεία. Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει (να) αναρωτιέμαι…». Σχετικά με το τελευταίο ο κ. Διώτης φέρεται να διευκρίνισε στην προανακριτική ότι δεν αφορά την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του είχε πει ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και για την παραλαβή της από τις γαλλικές αρχές και ότι είχε λάβει την εντολή «να προχωρήσει». Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπίκας είχε υποστηρίξει στην προανακριτική ότι ουδεμία εμπλοκή είχε στην υπόθεση παρά μόνον ότι έμαθε για την ύπαρξη της λίστας Φαλσιανί από τον διεθνή Τύπο, ότι ήλθε σε επαφή με τον γάλλο ομόλογό του ο οποίος, ωστόσο, τον παρέπεμψε αρμοδίως στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που χειριζόταν το θέμα και ότι κατόπιν τούτων ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: