Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Όλα τα ζητήματα ανοιχτά» Άνοιξε η ατζέντα των θεμάτων στην πρώτη σύσκεψη Στουρνάρα-τρόικας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οριστικοποιήθηκε στη πρώτη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών η ατζέντα όλων των θεμάτων και των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να διευθετηθούν με την τρόικα προκειμένου η τελευταία να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των αναγκαίων δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι, χωρίς να κλείσει κανένα, είπαν πηγές του υπουργείου μετά την ολοκλήρωσης της σχεδόν τρίωρης σύσκεψης.

«Δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο Γ.Στουρνάρας.

Ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση «πήγε καλά», αλλά απομένει ακόμη δουλειά και γι' αυτό οι συναντήσεις θα είναι καθημερινές.

Επιβεβαίωσε δε ότι στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συγχώνευση θα προχωρήσει κανονικά ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν οι πιέσεις της τρόικας περί του αντιθέτου να οξύνονται.

Επεισοδιακή ήταν δε η αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από το υπουργείο Οικονομικών, αφού έξω από το υπουργείο είχε συγκεντρωθεί ομάδα ατόμων που τους προπηλάκισε και χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη "γκάμα" των θεμάτων, δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ετέθη και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για εφέτος, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ετέθησαν ερωτήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση τόσο του «υπολοίπου» της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό «διαρθρωτικό ορόσημο» είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, όσο και της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ (για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κ.λπ.).

Τα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, τα ανοικτά θέματα είναι αρκετά με την τρύπα στα έσοδα και την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων να προκαλεί έντονη ανησυχία και να πιέζει για λύσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών) το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Άκρως ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα Ταμεία, τα ελλείμματα των οποίων συνεχώς διογκώνονται λόγω της εκρηκτικής ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.

Πάντως σύμφωνα με τους γνωρίζοντες λόγω των επιπτώσεων της κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, μια απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους θα «δικαιολογηθεί» από την τρόικα χωρίς να συνοδευθεί από απαίτηση για νέα μέτρα.

Έτσι λένε οι ίδιοι η απαίτηση για νέα μέτρα, ενδεχόμενο που κυριολεκτικά τρομοκρατεί την κυβέρνηση, φαίνεται να μετατίθεται για το καλοκαίρι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίση της τρόικας για την νέα πρόταση της κυβέρνησης περί του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε ότι ο ενιαίος φόρος θα είναι χαμηλότερος έως 15%.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μέτρο είναι κοστολογημένο και έχει ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση.

Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, και το εάν η τρόικα θα πεισθεί αυτή τη φορά από τα κυβερνητικά σχέδια.

Ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ακόμη ένα ζήτημα που η τρόικα θα αξιολογήσει, ενώ συμφωνία αναζητείται και στο θέμα της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, καθώς και της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: