Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Διευκρινίσεις μετά τις διαρροές Δυσφορία στη ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς μετά τη σύσκεψη των αρχηγών


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δυσαρέσκεια στη Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να προκάλεσαν οι χειρισμοί, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και τη συμφωνία τους επί του θέματος του φόρου στα ακίνητα και ειδικότερα για την αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού» (ΕΕΤΗΔΕ) με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αφορμή αποτέλεσαν διαρροές από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις δηλώσεις των κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελου Βενιζέλου επί του θέματος, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση που θα γινόταν στην τρόικα για το ΕΕΤΗΔΕ είναι «να ονομάζεται εφεξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή».

Εν μέσω της σύγχυσης που υπήρξε το ίδιο βράδυ για το νέο καθεστώς στο φόρο ακινήτων, η αναφορά αυτή θεωρήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ ότι ενίσχυε την εντύπωση πως επιχειρείται μία μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ και δημιουργούσε λανθασμένες εντυπώσεις για το τι συμφώνησαν οι αρχηγοί να θέσει η ελληνική πλευρά προς διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το επόμενο πρωί (Πέμπτη) ο Φώτης Κουβέλης επανήλθε επί του θέματος («σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών μου») και στη σχετικές διευκρινιστικές δηλώσεις του τόνιζε ότι το ΕΕΤΗΔΕ «αντικαθίσταται» από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αντί του «ονομάζεται εφεξής» του υπουργείου Οικονομικών.

«Από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά: προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης» τόνιζε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουβέλης.
Κατέληγε δε ότι τα τελικά χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου προϋποθέτουν επεξεργασία τους από την επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρέπει δηλαδή να έχουν τη σύμφωνη γνώμη (και) της ΔΗΜΑΡ και δεν εναπόκεινται μόνο στη διαπραγμάτευση του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα.

Όπως μετέδωσε το Mega, της ανακοίνωσης του Φώτη Κουβέλη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, στο Μαξίμου η εικόνα ήταν ότι η επικοινωνία αυτή εκτόνωσε την ένταση, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την Αγίου Κωνσταντίνου.
Πάντως, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εκτόνωσε τη μεταξύ τους ένταση των προηγουμένων ημερών που προκάλεσε ο πόλεμος διαρροών και τα σενάρια περί εκλογών. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προσέρχονται με κοινή γραμμή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για όλα τα επίμαχα θέματα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: