Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Στο πολυνομοσχέδιο, μετά τις αντιδράσεις Δεκτό από τον Γ.Στουρνάρα το ένα άρθρο της πρότασης ΠΑΣΟΚ για την ανεργία


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επανήλθε το απόγευμα της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό, και θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφορά σε προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ιπποκράτους, είχε δεσμευτεί το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεργάζονται για την κοστολόγηση της τροπολογίας -και εφόσον κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί μέχρι τη Κυριακή, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, είχε σπεύσει να απαντήσει πως «δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα». «Δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. «Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από πρακτικά μέτρα. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται» είχε αναφέρει και η Δημοκρατική Αριστερά.

Σημειώνεται ότι τα άλλα δύο άρθρα της πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορούν, αφενός, στη δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές και, αφετέρου, στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε για δημοσιονομικούς λόγους το δεύτερο άρθρο, για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010.

Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνική βελτίωση για τη ρύθμιση που αφορά στα προψημένα προϊόντα αρτοποιίας (bake off) που προβλέπει τον σαφή διαχωρισμό του χώρου φούρνισης και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων κατά τη διαδικασία παρασκευής αρτοσκευασμάτων και προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης.

Η νομοτεχνική βελτίωση, έρχεται να καλύψει πληθώρα ενστάσεων βουλευτών της πλειοψηφίας, σε σχέση με τους υγειονομικούς όρους του λεγόμενου bake off, το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν θεωρούνται ικανές «να ανατρέψουν το βασικό μας μακροοικονομικό σενάριο», επανέλαβε ότι έχουν υλοποιηθεί  ήδη τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα 3/4 της ανάκτησης ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο να ολοκληρωθεί η πορεία εξυγίανσης της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας στόχος είναι να επιτευχθούν φέτος πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα την εφαρμογή της ρήτρας μείωσης χρέους για την οποία έχει συμφωνήσει η ευρωομάδα και περιέγραψε ως μεγάλο στοίχημα το συνδυασμό της περαιτέρω προσαρμογής με την ανάπτυξη.

Τόνισε δε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά μέτρα «προς απογοήτευση κάποιων» και επανέλαβε ότι στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων για τα υπό ανέγερση ακίνητα το πολυνομοσχέδιο δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: