Τα ισόβια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης προκάλεσε σοκ στην κοινωνία, και τρόμο στους απανταχού πρώην και νυν τοπικούς άρχοντες που είτε κάθονται είτε έχουν ήδη κλείσει... ραντεβού με το εδώλιο.
Την εκτεταμένη διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει επισημάνει το σώμα επιθεωρητών δημόσια διοίκησης, και ο επικεφαλής τους, Λέανδρος Ρακιτζής, την oποία αποδίδει «στις διασυνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους αιρετούς και τους πολίτες που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντα τους. Αυτό αφορά από το που θα μπει ο κάδος των απορριμμάτων μέχρι τα τετραγωνικά με βάση τα οποία θα υπολογιστούν τα τέλη! Στην Αυτοδιοίκηση η διαφθορά είναι πιο εκτεταμένη, αλλά αφορά πιο μικρά ποσά».
Εδώ και ένα χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κατηγοριοποιήσει τις πιο διαδεδομένες μορφές διαθφοράς σε δήμους και περιφέρειες: Επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, αξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρήσεων σε τοπικές εφημερίδες.
Το 2012, οι δαπάνες τις οποίες το συγκεκριμένο σώμα δεν ενέκρινε αφήνοντας αιχμές για οσμή σκανδάλων-μικρών ή μεγαλύτερων- άγγιζαν τα 77 εκατομμύρια ευρώ.
Οι καταδικασθέντες
Υπάρχει μια σειρά τοπικών αρχόντων που ήδη έχουν καταδικασθεί για υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό. Η εβδομάδα που πέρασε είχε πλούσιο δικαστικό ρεπορτάζ.
Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης στον τέως νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παραπέμφηκε σε δίκη κατηγορούμενος για την υπόθεση με τη λίμνη Κορώνεια.
Ο τέως Νομάρχης κρίθηκε ένοχος, για αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της ρύπανσης περιβάλλοντος.
Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.
Ο πρώην νομάρχης Θεσπρωτίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με αναστολή, για χρηματισμό, που κατεγράφη με κρυφή κάμερα. Το Τριμελές Εφετείο Θράκης επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή στο δήμαρχο Καβάλας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωστή Σιμιτσή με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Ο δήμαρχος Καβάλας κατηγορείται ότι αρχικά δεν ανάστειλε την άδεια λειτουργίας σε καφέ μπαρ της Καβάλας και στη συνέχεια δεν προέβη στη σφράγιση του καταστήματος λόγω των υπεράριθμων τραπεζοκαθισμάτων που είχε τοποθετήσει σε εξωτερικό χώρο.
Οι νέες ποινικές διώξεις
Οι δικαστές έχουν πολλή δουλειά και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ασκήθηκαν ουκ ολίγες ποινικές διώξεις σε αιρετούς και πρώην αιρετούς των τοπικών κοινωνιών. Για παράβαση καθήκοντος διώκεται ο δήμαρχος Τοπείρου Ξάνθης Στέλιος Χατζηευαγγέλου σε δίκη η οποία έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου 2013.
Ο κ. Χατζηευαγγέλου καταδικάστηκε πρωτόδικα πριν από μερικές ημέρες για παράβαση καθήκοντος με ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για έναν χρόνο, απόφαση στην οποία ωστόσο ο ίδιος έχει ασκήσει έφεση.
Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Τοπείρου κατηγορείται πως διατήρησε στη θέση της ανταποκρίτριας του ΟΓΑ υπάλληλο ενώ δεν έπρεπε.
Στο Βόλο, οι ποδηλατόδρομοι που κατασκευάστηκαν και κρίθηκαν επικίνδυνοι λόγω πλάτους για τη σωματική ασφάλεια των χρηστών, οδήγησαν στο εδώλιο σύσσωμο σχεδόν το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ποινική δίωξη άσκησε μετά από τρία χρόνια προκαταρκτικής έρευνας η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, εις βάρος πολιτικών προσώπων, επί δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Γ. Στάμος, Γ. Δανηλόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Χ. Σκυργιάννης.
Στο εδώλιο θα κληθούν 15 συνολικά άτομα, που κατηγορούνται για την κατασκευή ενός έργου, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Κατηγορούνται όσοι ενέκριναν το πλάτος των ποδηλατόδρομων στο 1,7 μέτρο, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές για πλάτος 2 μέτρων.
Ο ανακριτής Κω απήγγειλε κατηγορίες κατά του Δημάρχου Καλύμνου Δ.Διακομιχάλη για το θέμα της αλλαγής του οικονομικού αντικειμένου των χωματουργικών εργασιών του έργου του ΧΥΤΑ. Για το θέμα αυτό, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στον τέως Δήμαρχο Γ.Ρούσσο, σε δημοτικό υπάλληλο και σε 14 δημοτικούς συμβούλους της περιόδου εκείνης που ψήφισαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την αλλαγή αυτή.
Ντίνα Καραμάνου
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου