Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Νίκησαν με 3-1 «Φενέρ» και Βασιλεία αντίστοιχα Μπενφίκα - Τσέλσι το ζευγάρι στον τελικό του Europa League



Αθήνα
Τσέλσι και Μπενφίκα θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League στον τελικό της 15ης Μαΐου στο Άμστερνταμ. Οι Λονδρέζοι μετά τη νίκη τους (2-1) στην Ελβετία, επικράτησαν εκ νέου της Βασιλείας με 3-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό.

Αντίπαλός τους θα είναι η Μπενφίκα που αν και είχε χάσει με 1-0 στην Τουρκία, νίκησε επίσης με 3-1 της Φενέρμπαχτσε και πήρε το «χρυσό» εισιτήριο.

Τσέλσι - Βασιλεία 3-1 (5-2)


Μετά την περσινή κατάκτηση του Champions League η Τσέλσι είναι κοντά στο να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της και το Europa. Οι Λονδρέζοι νίκησαν εύκολα με 3-1 την Βασιλεία στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης (είχαν νικήσει και στον πρώτο με 2-1) και προκρίθηκαν στον τελικό του θεσμού, που θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου στο Αμστερνταμ.

Ανοιχτό παιχνίδι έγινε στο πρώτο ημίχρονο με τις δύο ομάδες να χάνουν εκατέρωθεν ευκαιρίες να σκοράρουν αλλά με τους Ελβετούς να στέκονται πιο τυχεροί καταφέρνοντας να προηγηθούν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+1) με τον Σαλάχ.

Φαίνεται ότι το τέρμα της Βασιλείας «ξύπνησε» τους Λονδρέζους που μπήκαν αποφασισμένοι στην επανάληψη να πάρουν την πρόκριση και δεν χρειάστηκαν παραπάνω από ένα δεκάλεπτο για να τα καταφέρουν.

Συγκεκριμένα στο 50΄ ο Τόρες ισοφάρισε με κοντινή προβολή παίρνοντας το ριμπάουντ μετά από σουτ του Λάμπαρντ ενώ μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Μόουζες (52΄) έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Το 3-1 έκανε ο Νταβίντ Λουίζ (59΄)με ένα φανταστικό σουτ έξω από την περιοχή στέλνοντας την μπάλα στο «παραθυράκι» του Σόμερ.

Διατητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Αθπιλικουέτα-Σχαρ, Στάινχοφερ, Σερέι Ντιέ

Τσέλσι (Ράφα Μπενίτεθ): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Νταβίντ Λουίζ (82΄ Ακέ), Αθπιλικουέτα, Ραμίρες (66΄ Οσκαρ), Μπέρτραντ, Λάμπαρντ, Αζάρ (75΄ Μάτα) , Τόρες, Μόουζες.
Βασιλεία (Μουράτ Γιακίν): Σόμερ, Βόσερ, Σάουρο, Στάινχοφερ, Σχαρ, Σερέι Ντιέ, Στόκερ (62΄Ντέγκεν), Φαμπιάν Φράι (75΄Ντιάζ) , Σαλάχ , Ελνένι, Στρέλερ (62΄Ζουά).


Μπενφίκα - Φενέρμπαχτσε 3-1 (3-2)

Τριάντα χρόνια μετά το διπλό τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA με την Άντερλεχτ (οι Βέλγοι πήραν το κύπελλο), η Μπενφίκα θα επιδιώξει να κατακτήσει το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο, που εδώ και λίγο χρόνια μετονομάστηκε σε Europa League.

Οι «αετοί της Λισαβόνας» εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελικό της 15ης Μαΐου στο Άμστερνταμ, καθώς παρά την ήττα τους στον πρώτο ημιτελικό της περασμένης Πέμπτης στην Τουρκία με 1-0, ανέτρεψαν στο «Ντα Λουζ» το εις βάρος τους αποτέλεσμα και με το 3-1 επί της Φενερμπαχτσέ θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία όπου θα αντιμετωπίσουν την Τσέλσι.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των Λουζιτανών ήταν ο Όσκαρ Καρντόσο, με τα δύο γκολ που πέτυχε στο 35΄ και 66΄. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν πολύ νωρίς το σκορ, στο 9΄ με το εξαιρετικό πλασέ του Γκαϊτάν, αλλά στο 23΄ οι Τούρκοι έφτασαν στην ισοφάριση με το πέναλτι του Κάιτ (1-1). Προηγήθηκε το χέρι του Γκαράι στην περιοχή, αλλά η φάση ξεκίνησε από οφσάιντ του Σόου που δεν υπέδειξε ο βοηθός του Λανουά.

Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Κίτρινες: Μάξι Περέιρα (χάνει τον τελικό), Πέρες - Κρίστιαν, Τσανέρ

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Αρτούρ, Λουϊζάο, Μάξι Περέιρα, Γκαράι, Αντρέ Αλμέιδα, Γκαϊτάν (+90΄ Ρόντερικ), Μάτιτς, Πέρες, Καρντόσο (87΄ Ουρέτα), Λίμα, Σάλβιο.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Αϊκούτ Κοτζαμάν): Βολκάν, Κορκμάζ, Γιόμπο (75΄ Στοχ), Τσίγκλερ, Γκιονούλ (61΄ Ιρτεγκούν), Κρίστιαν, Σαλίχ, Σελτζούκ (45΄ Τοπούζ), Τσανέρ, Σόου, Κάιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: