Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δεν υπέγραψαν οι βιομήχανοι Χωρίς αντίκρισμα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, λέει ο ΣΕΒ


Την νέα ΕΓΣΣΕ, που έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2013, υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών ο ΣΕΤΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ
Την νέα ΕΓΣΣΕ, που έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2013, υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών ο ΣΕΤΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την άρνηση του να βάλει την υπογραφή του στη νέα ΕΓΣΣΕ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί».

«Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σε αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει» τονίζει.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υποστηρίζει πως «δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού», καθώς, «στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον».

Σε αυτά, όπως λέει, αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε για ένα Πρωτόκολλο Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων «που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014».

Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή, σημειώνει ο ΣΕΒ, εξαπολύοντας πυρά κατά του «γραφειοκρατικού συνδικαλισμού», καθώς όπως υποστηρίζει «αποδεικνύει καθημερινά την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Το αποδεικνύει με τις αμοιβές και συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου».

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Ο ΣΕΒ έδωσε στη δημοσιότητα την αντιπρότασή του για το «Πρωτόκολλο Συμφωνίας». Αυτό προβλέπει τα εξής:

1) Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί έχει αφαιρέσει από την ΕΓΣΣΕ τη δυνατότητα να δρα ως ρυθμιστής της μισθολογικής πολιτικής των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό οι κοινωνικοί εταίροι που υπογράφουν το παρόν ξεκινούν σήμερα διάλογο για την διαμόρφωση ενός νέου προτύπου Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των εργαζομένων και των εργοδοτών και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες στους χώρους εργασίας. Το νέο αυτό πρότυπο της ΕΓΣΣΕ θα συμφωνηθεί εγκαίρως ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

2) Για την κάλυψη του κενού μεταξύ της ημερομηνίας λήξεως της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 (που υπογράφηκε την 15-7-2010) και ενάρξεως ισχύος της ΕΓΣΣΕ που θα προκύψει σύμφωνα με το σημείο «1» παραπάνω, συμφωνούνται τα εξής:

  • Οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
  • Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν σε συνεργασία με την Πολιτεία προγράμματα ειδικής στήριξης με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια. Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ’ ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις – μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος.
3) Τα μέρη ενεργοποιούν το «ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» που προβλέπεται στο άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ 2008-2009, με θέματα συζήτησης:

  • Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
  • Ειδικά θέματα κοινωνικής ασφάλειας.
  • Συγκρότηση κοινού μετώπου των δυνάμεων εργασίας για μία ανταγωνιστική Ελλάδα.
  • Αξιολόγηση και κοινές προτάσεις σχετικά με Προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: