Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της διπλής δόσης «Πράσινο φως» από το Eurogroup για τα 7,5 δισ. ευρώ της Ελλάδας

Το Eurogroup ενέκρινε τη διπλή δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα, τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο" επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, "αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».

«Εν όψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα» αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, «αξιοσημείωτες», χαρακτήρισε τις προσπάθειες των Ελλήνων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τρία είναι τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση προς την Αθήνα. Αυτά είναι η σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. (Διαβάστε περισότερα εδώ)

Γ. Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση

«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά την  έγκριση της διπλής δόσης για την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από το Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Τόνισε, δε, ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».

Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016 και ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη.(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του Eurogroup για την Ελλάδα
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: