Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Δρούσαν επί τέσσερα χρόνια Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και τα πωλούσε για ανταλλακτικά


Η σπείρα δρούσε επί τέσσερα χρόνια (φωτ. αρχείου)
Η σπείρα δρούσε επί τέσσερα χρόνια (φωτ. αρχείου)  

Αθήνα
Την μεγαλύτερη σπείρα κλοπών οχημάτων στην Αττική εξάρθρωσε το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας, τα μέλη της οργανωμένης σπείρας είχαν κλέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία αποσυναρμολογούσαν και τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά μέσα από μάντρα στη θέση Σκαλιστήρι Άνω Λιοσίων. Μόνο τις τελευταίες ημέρες εκλάπησαν και αποσυναρμολογήθηκαν συνολικά 14 ΙΧ αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων συνολικά 10 άτομα (τρεις Έλληνες και επτά αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν) ηλικίας από 19 έως 42 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 32χρονος, που φέρεται ως εγκέφαλος της σπείρας, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη τέσσερις Έλληνες μέλη του κυκλώματος.
Οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση την τελευταία περίπου τετραετία και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και πάντα την ίδια μεθοδολογία.
Ο 32χρονος, κάτοικος Δροσιάς, ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών, μέσω της οποίας ιδιώτες προμηθεύονταν ανταλλακτικά σε όλη την Αττική. Ο ίδιος στρατολογούσε μέλη, τα οποία κατόπιν παραγγελίας του επέλεγαν και έκλεβαν συγκεκριμένους τύπους και μοντέλα οχημάτων. Κυρίως έκλεβαν ιαπωνικά αυτοκίνητα πόλης, μικρού κυβισμού, επειδή τα ανταλλακτικά τους είναι περισσότερο εμπορεύσιμα.
Τις κλοπές έκαναν δύο συγκεκριμένα μέλη της σπείρας, τα οποία οδηγούσαν τα αυτοκίνητα στην επιχείρηση στα Άνω Λιόσια, με προπομπό άλλο ΙΧ, νόμιμο, για να ελέγχει τη διαδρομή. Εκεί αναλάμβαναν οι σπεσιαλίστες της σπείρας, οι οποίοι αποσυναρμολογούσαν τα οχήματα το πολύ μέσα σε δύο ώρες.
Όταν τα δύο μέλη της σπείρας προσέγγιζαν την επιχείρηση, μέσω ενός αδιέξοδου χωματόδρομου, έσβηναν τα φώτα τους και φτάνοντας στο σημείο εισόδου, όπου υπήρχε ασφαλισμένη μεταλλική πόρτα, πραγματοποιούσαν ηχητικό σινιάλο, προκειμένου να τους επιτραπεί η πρόσβαση.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κάθε βράδυ εισέρχονταν με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία στην επιχείρηση περίπου δύο έως πέντε άτομα.
Οι πινακίδες των κλεμμένων οχημάτων είτε παραλαμβάνονταν από τα άτομα που τα μετέφεραν, είτε καταστρέφονταν επί τόπου με τη χρήση οξυγόνου από τους εργαζομένους στη μάντρα, πάντα υπό τις οδηγίες του συλληφθέντα «εγκέφαλου».
Παράλληλα, παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρων από τα οχήματα ή τους «έσβηναν» και πάλι με τη χρήση οξυγόνου.
Στη συνέχεια αφαιρούσαν τμήματα και εξαρτήματά τους, όπως ρόδες, καθίσματα, ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες, πόρτες και άλλα ανταλλακτικά και τα διέθεταν προς πώληση.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών του 32χρονου και την οικία του στη Δροσιά Αττικής, καθώς και στους υπόλοιπους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ οχήματα και ένα δίκυκλο, ένα ηλεκτρονικό τσιπ το οποίο θέτει σε λειτουργία κινητήρες οχημάτων και 50 κινητήρες διαφόρων τύπων.
Επίσης, κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων, όπως μπαταρίες, ζαντολάστιχα, ημιαξόνια, πόρτες, πορτμπαγκάζ, φανάρια, καπό, εξατμίσεις, καθρέπτες, αντλίες βενζίνης, προφυλακτήρες, ψυγεία, ντεπόζιτα διαφόρων τύπων, τιμόνια με κρεμαργιέρες, radio-CD, ένα πλαίσιο αυτοκινήτου, πινακίδες ελληνικών και ξένων αρχών.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν 4.435 ευρώ και 179 δολάρια, επιταγές, γραμμάτια, μπλοκ δελτίων ποσοτικής παραλαβής υπό στοιχεία της εν λόγω επιχείρησης, τιμολόγια, βιβλιάρια καταθέσεων, βιβλία αγορών και πολλά άλλα στοιχεία.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών της οργάνωσης περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της παράβασης του νόμου που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: