Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εισαγγελέας σε Τσοχατζόπουλο: Θα μείνεις στην αίθουσα ακόμα και με ωτοασπίδες



Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για την άμεση κλήτευση του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην υπουργός αποχώρησε από τη δίκη!
Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για την άμεση κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν είναι απαραίτητη η κατάθεση του Κώστα Σημίτη και δεν έκανε δεκτό το αίτημα, θεωρώντας ότι είναι "προώρως υποβληθέν".
Άφησε ωστόσο και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν προκύψει ανάγκη αργότερα, να κληθεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου.
Η διαδικασία διακόπηκε και όταν συνεχίστηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι... αποχωρεί από τη δίκη του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
"Δεν μπορώ να είμαι θεατής είπε χαρακτηριστικά" και πρόσθεσε ότι οι συνήγοροί του έχουν υποβάλλει σωρεία αιτημάτων, που δεν έγιναν δεκτά. Στη συνέχεια περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που ζει ο ίδιος, η σύζυγός του και το παιδί του.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι θα επανέλθει, αν επανέλθει, όταν η κατάσταση αλλάξει και αν τα αιτήματά του γίνουν δεκτά.
Η τακτική εισαγγελέας κ. Αδειλίνη ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του κατηγορούμενου να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ενώ επεσήμανε οτι αντικείμενο της υπόθεσης είναι ένα σκάνδαλο διαφθοράς και έτσι ο κόσμος "θα περίμενε από τον υπουργό του να στηθεί απέναντι στο δικαστήριο και να αντικρούσει τις κατηγορίες και να πει ότι είναι αθώος".
Όμως, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλο έκανε λόγο για υποχρεωτική παραμονή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Ο  κατηγορούμενος υποχρεούται να παραμείνει και να ακούσει τους μάρτυρες, την πολιτική αγωγή, έστω και εάν βάλει ωτοασπίδες στα αυτιά του, έστω και εάν λύνει σταυρόλεξα'', παρατήρησε.
Ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου
"Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αποφάσισαν (σ.σ. την αγορά των όπλων) πολιτικούς και στρατιωτικούς. Αν δεν συζητήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς δεν θα φανεί η αλήθεια" είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο "πλαστό και κατασκευασμένο στη Βουλή".
"Έζησα στο κοινοβούλιο μία μεθοδευμένη συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κουκουλώσουν την αλήθεια. Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που στο τέλος της ζωής του έφτασε σε εκφυλισμό και διάλυση, για να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, κατέφυγε σε απαράδεκτες διαδικασίες εξόντωσης εσωκομματικών αντιπάλων".
"Η παρουσία μου εδώ πέρα αν είναι σε ρόλο θεατή δεν είναι αναγκαία. Στο μεσοδιάστημα θα μου επιτρέψετε να απόσχω και μην το θεωρήσετε αυτό ως περιφρόνηση του δικαστηρίου σας, αλλά ως διαμαρτυρία. Δεν έχω άλλον τρόπο".
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι στόχος του δικαστηρίου είναι η ανεύρεση της αλήθειας που είναι και η ουσία της δίκης.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, απάντησε ότι θα επανέλθει όταν κληθεί το ΚΥΣΕΑ για να ακούσει τον κ. Κατσιάνη να του απαντά: "Εμείς δεν αποκλείσαμε το ΚΥΣΕΑ, αδημονείτε κ. Τσοχατζόπουλε".
Λίγο πριν φύγει από την αίθουσα ο πρώην υπουργός, ο πρόεδρος του είπε:
"Επισημαίνω αυτό είναι ένα ποινικό δικαστήριο και εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο τα ποινικά στοιχεία αυτής της απόφασης. Είμαστε μόλις στον πρώτο μάρτυρα. Αφήστε να γίνει η διαδικασία και θα τα δούμε. Δεν υπάρχουν εδώ σκιές. Όποιος είναι αθώος θα πάει στο καλό και όποιος είναι ένοχος θα πληρώσει το τίμημα".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: