Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ...


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η «Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Στην προσφυγή που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης υπογραμμίζεται ότι...
η κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών και Ευρωπαϊκών συμβάσεων, αλλά και νομοθετικών κανόνων.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητάει να ακυρωθεί η από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υπογραμμίζει ότι η επίμαχη κυβερνητική απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, η οποία περιλαμβάνει και τη διάδοση πληροφοριών μέσω και της ραδιοτηλεόρασης.

Ακόμη, προσκρούει η σφράγιση της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία με τη σειρά της προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και τη έκφραση μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.

Προσκρούει όμως η «σιγή ασυρμάτου» της ΕΡΤ και στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά τους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως επίσης προσκρούει και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη της χώρας που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας.

Επιπρόσθετα, η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Όμως πάσχει και από αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η ΕΡΤ έχει έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (4,24 ευρώ ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος).

Η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη. Το αίτημα προσωρινής διαταγής και έκδοσης αναστολής θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες μέρες από τον πρόεδρο του ΣτΕ Κων. Μενουδάκο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: