Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Χρήζει περαιτέρω εξέτασης Αποσφραγίστηκε η προσφορά της Socar για ΔΕΣΦΑ, καμία, όμως, απόφαση



Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς της αζέρικης εταιρείας Socar για  τον ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, η αναβολή των τελικών αποφάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη συνεδρίαση δείχνει ότι μάλλον η προσφορά δεν ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική, κάτι που θα εξυπηρετούσε τα μάλα την κυβέρνηση κυρίως μετά το ναυάγιο στη ΔΕΠΑ.

«Η προσφορά της “SOCAR” εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της» ώστε στο επόμενο ΔΣ να ληφθούν αποφάσεις, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η προσφορά της “SOCAR” εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της, από τους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), καθώς και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να ληφθούν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προ μηνών προσφορά των Αζέρων ήταν της τάξης των 460 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση - ελπίδα της κυβέρνησης ήταν ότι η δεσμευτική τους προσφορά, αυτή που κατέθεσαν την Δευτέρα, θα είναι κάπως υψηλότερη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσδοκίες αυτές δεν εκπληρώθηκαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η προσφορά της Socar ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ για μερίδιο 66% στον ΔΕΣΦΑ [για τα μερίδια δηλαδή του Δημοσίου (31%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (35%)].

Εμπλοκή, όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να δημιουργήθηκε και σε σχέση με τους όρους που θέτει η συγκεκριμένη προσφορά.

Σε ό,τι αφορά δε την συνολική αξιολόγηση της προσφοράς με ευρύτερα κριτήρια από το οικονομικό αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν η κυβέρνηση να πάψει να συνδέει την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar με την επιλογή του αγωγού Τrans Adriatic Pipeline (TAP) από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: