Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Για να ηρεμήσει το κλίμα Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή


Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου στο α' θερινό τμήμα της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς, που προβλέπει και την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η συζήτηση του νόμου στη Βουλή έχει ξεκινήσει, και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα θα παίρνει μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αν δεν ανακοινώσει απόφαση μέσα στο τρίμηνο θα έχει κυρώσεις. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τουριστικών και μη περιοχών στην ίδια περιφέρεια.

Ακόμη για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο α' θερινό τμήμα της Βουλής, είπε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό για άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ) σε μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων και κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων των μικρών εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ο υπουργός προχώρησε σε νέες αλλαγές:

  • ορίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να εκδώσει μέσα σε ένα τρίμηνο «αιτιολογημένη απόφαση» για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλιώς θα έχει κυρώσεις
  • ξεκαθαρίζεται ότι ο αντιπεριφειάρχης μπορεί να αποφασίζει και για συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο χώρο ευθύνης του.
  • για τις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, διατυπώθηκε η κριτική ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά «καθιστούμε σαφές ότι σε σχέση με το ωράριο που ισχύει στις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα».
Επιπλέον μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο εισηγητής του Μιχάλης Κασσής, ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες.

«Αφού το ΠΑΣΟΚ άλλαξε άποψη, προφανώς και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει λόγο να επιμείνει σε μία πρωτοβουλία που δεν ήταν δική του», είπε ο Κ.Χατζηδάκης.

    Newsroom ΔΟΛ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: