Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Σήμα κινδύνου για το στέγαστρο Καλατράβα...


Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ!...

Αποτέλεσε μια από τις ατραξιόν της θερμής περιόδου πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όχι τόσο για την διαφορετική αισθητική που πρόσθεσε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, αλλά κυρίως, για το ...
πόσο κόστισε η κατασκευή του. Εννέα χρόνια μετά το πολυσυζητημένο στέγαστρο Καλατράβα κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας μηδενικής συντήρησης.

Στο πόνημα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει ποτέ η βαριά συντήρηση που προβλέπεται απο την περίπλοκη κατασκευή του, ενώ η οικονομική δυπραγία καθιστά αδύνατη την δημοπράτηση διαγωνισμού για να βρεθεί εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

Εγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτει ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια διαγωνισμών για τα έργα Καλατράβα.

Ο πρώτος αφορούσε στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη καταγραφή δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ και ο δεύτερος στη συντήρηση.

Συνολικά οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ, 4,5 για τον πρώτο και 5 για τον δεύτερο.

«Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. «Οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου» αναφέρεται στο έγγραφο και συμπληρώνεται ότι τα επόμενα έτη τα χρήματα «κάλυπταν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

«Συμπερασματικά το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός.

Πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: