Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Περιδίνηση στο κενό Η Αίγυπτος απασφάλισε και βουτάει στο χάος


Η Αίγυπτος απασφάλισε και βουτάει στο χάος
Στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από την Ταχρίρ: Το αίμα στους δρόμους τα ξημερώματα του Σαββάτου βαθαίνει την άβυσσο που χωρίζει τις δύο πλευρές στην Αίγυπτο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κάιρο
Τις όποιες πιθανότητες για ειρήνευση έθαψε η νύχτα σφαγής στις πόλεις της Αιγύπτου, με τις δύο πλευρές να δείχνουν στο δρόμο πως δεν πρόκειται να υποχώρησουν και την αστυνομία να αποδεικνύει πως δεν έχει πλέον κανέναν ενδοιασμό μπροστά στους υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μόρσι. Για 65 νεκρούς μιλά επίσημα η κυβέρνηση και προαναγγέλλει πως οι κατασκηνωτές διαδηλωτές «θα αντιμετωπιστούν σύντομα», για 120 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Οι χαοτικές σκηνές μετά τις ολονύκτιες αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους για την Αίγυπτο και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την μετάβαση της χώρας στη σταθερότητα. Οι συγκρούσεις έγιναν με πυρά, όπως φαίνεται και από τις δύο πλευρές.
20 φωτογραφίες
Η έκταση του μακελειού απέδειξε ότι η αστυνομία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει θανάσιμη βία στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία αισθάνεται ενισχυμένη από την ανταπόκριση των αντιτιθέμενων στον Μόρσι που βγήκαν στους δρόμους και θεωρεί ότι έλαβε την «εντολή να παταχθεί η τρομοκρατία» που είχε ζητήσει ο στρατηγός αλ Σίσι.

Τα επεισόδια έδειξαν επίσης πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι εξίσου πρόθυμοι για ανοικτή ανυπακοή και θα κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους ανεξαρτήτως κόστους στην «εκστρατεία» τους να υπερασπιστούν τον Μόρσι.

Η κινητοποίηση πολιτών αντιτιθέμενων στον Μόρσι δείχνει επίσης ξεκάθαρα τον ορατό κίνδυνο διολίσθησης σε εμφύλιο. Οι συγκεντρώσεις τους γίνονται στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά κάτοικοι γύρω από το τζαμί Ραμπαά αλ Ανταουίγια -όπου έχουν κατασκηνώσει οι υποστηρικτές του Μόρσι- ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις όταν οι κατασκηνωτές προσπάθησαν να στήσουν μπλόκα στους γύρω δρόμους.

Το υπουργείο Υγείας ανέβασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 65 και των τραυματιών σε 239. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ήδη καταρτίζονται σχέδια για το πώς θα απομακρυνθούν οι διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που έχουν κατασκηνώσει εδώ και ημέρες σε πλατεία μπροστά από το τζαμί Ραμπαά αλ Ανταουίγια.

«Θεού θέλοντος, οι συγκεντρώσεις θα αντιμετωπιστούν σύντομα» είπε ο υπουργός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ. Όσον αφορά το πότε, είπε ότι «το υπουργείο βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις».

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταγγέλλουν και επιμένουν. Ο εκπρόσωπος της ομάδας ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσαν το θάνατο 120 ατόμων και των τραυματισμό 4.500 -αριθμούς που αμφισβήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγορώντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πως σκόπιμα διογκώνουν τον αριθμό για να προκαλέσουν εντυπώσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν πως η αστυνομία πυροβολούσε εξαρχής με σκοπό να σκοτώσει, στοχεύοντας και ρίχνοντας από το στήθος και πάνω. Ανταποκριτής του Reuters αναφέρει πως είδε σορούς με τραύματα από σφαίρες στο μέτωπο.

«Αυτή είναι η εντολή που πήρε ο αλ Σίσι χθες βράδυ, να κάνει σφαγές με θύματα ειρηνικούς διαδηλωτές που αντιδρούν στο πραξικόπημα» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ ελ Μπετλάγκι σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: