Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κατ' αρχήν συμφωνία σε όλα τα θέματα Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα
Ο Γιάννης Στουρνάρας φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, έπειτα και από τη συμφωνία στην οποία φαίνεται ότι κατέληξαν οι δύο πλευρές σχετικά με το «αγκάθι» της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εκκρεμούν «τεχνικής φύσεως» θέματα, προκειμένου να γραφεί το κείμενο της τελικής συμφωνίας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, που, όπως όλα δείχνουν, θα δίνεται τμηματικά προς τη χώρα ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η τρόικα συμφώνησε να δοθεί παράταση ώς τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Συνολικά, 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς ώς το τέλος του 2014. Απ' αυτούς, 4.000 υπάλληλοι θα απολυθούν εφέτος και 11.000 το 2014. Εάν εν τω μεταξύ απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.

Eurogroup: Τμηματική καταβολή των 8,1 δισ. ευρώ 

Η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Η «πολιτική απόφαση» θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και για έναν ακόμη λόγο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.

Όπως λέγεται, μετά τις εκλογές θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της «ανακούφισης» από το βάρος των υποχρεώσεων της εξυπηρέτησης του χρέους και ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον τρόπο απομείωσης, με επικρατέστερο αυτό της ένταξης του χρέους στον ESM, αλλά και αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του.

 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: