Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Δεκάδες οι τραυματίες Δύο νεκροί από τη συντριβή Boeing 777 στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο


Δύο νεκροί από τη συντριβή Boeing 777 στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο
Η ουρά, ο μηχανισμός προσγείωσης και μία από τις μηχανές του αποκόπηκαν από το αεροσκάφος   (Φωτογραφία:  Reuters )

Σαν Φρανσίσκο
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους της Asiana Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι δύο νεκροί είναι κινέζοι πολίτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle, ένας εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου ανέφερε ότι πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μεταξύ των σοβαρά τραυματιών είναι δύο παιδιά, έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες όλοι τους κορεατικής καταγωγής.

Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Εντ Λι, δήλωσε ότι έγινε η καταμέτρηση όλων των ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος -307 συνολικά. Ο Εντ Λι πρόσθεσε ότι από τους 307 επιβαίνοντες, οι δύο σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

«Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο» εξήγησε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, που έστειλε τετραμελή ομάδα ειδικών να εξετάσει την άτρακτο.

Κινέζος που επέβαινε στο αεροσκάφος είπε ότι αυτό «πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος» πριν προσγειωθεί.

«Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους» πρόσθεσε.
Μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε «μεγάλη αναστάτωση», στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί, είπε ο άνδρας.
Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική.

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος. Καπνός υψωνόταν πάνω από την άτρακτο του Boeing 777.

Η ουρά του αεροσκάφους, ο μηχανισμός προσγείωσης και μία από τις μηχανές του αποκόπηκαν από το αεροσκάφος.

Η Asiana Airlines ανακοίνωσε ότι 141 Κινέζοι, μεταξύ τους οι δύο που έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 291 επιβατών βρίσκονταν στο αεροσκάφος, μεταξύ αυτών 60 μαθητές και οι καθηγητές τους.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 214 από την Σεούλ στο Σαν Φρανσίσκο και συνετρίβη κατά την προσγείωση.

Εν τω μεταξύ, ο Ντέιβιντ Τζόνσον, πράκτορας του FBI ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η συντριβή του αεροσκάφους ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Οι νοτιοκορεατικές αερογραμμές Asiana Airlines ανακοίνωσαν ότι η συντριβή του αεροσκάφους δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Ωστόσο, αρνήθηκαν να πουν αν οφείλεται σε λάθος του πιλότου.
«Επί του παρόντος βεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μηχανή ή στους κινητήρες του αεροσκάφους 777-200» είπε ο Γουν Γουνγκ-ντου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι του αεροσκάφος έχουν μακρά εμπειρία με σχεδόν 10.000 πτήσης ο καθένας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: