Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Το δεν πληρώνω επιχειρηματιών προσβάλει πρώτα από όλους τους πελάτες τους



Διαβάστε ένα άρθρο για τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν όταν η πλειοψηφία των πελατών τους καθημερινά μοχθούν για τα χαράτσια την εφορία και την δύσκολη καθημερινότητα
Άλλωστε, αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και το καλοκαίρι το 2012 στην Ύδρα. Ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαμε και την απόφαση ενός άλλου επιχειρηματία στην Χαλκιδική, που δεν εξέδιδε αποδείξεις, να αγνοήσει το σφράγισμα του καταστήματός του από το ΣΔΟΕ, λειτουργώντας το κανονικά.
Το σίγουρο είναι ότι οι νόμοι είτε είναι καλοί είτε κακοί θα πρέπει να είναι σεβαστοί απ' όλους. Δικαίως ο κάθε επιχειρηματίας ή θαμώνας,  εξοργίζεται και νιώθει αδικημένος, καθώς η πεποίθηση ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κυνηγούν τα μικρά και ευάλωτα ψάρια,  είναι ευρέως διαδεδομένη.
Σαφώς κυριαρχεί στην κοινωνία ότι το μάρμαρο πληρώνουν πρώτα από όλα οι μεροκαματιάρηδες  και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι οι "Βαρώνοι" της οικονομικής ζωής.  απολαμβάνουν ασυλία.
Αλλά σίγουρα το γεγονός αυτό δεν νομιμοποιεί κανέναν  επιχειρηματία να ζητά προνομιακή μεταχείριση και να μην ελεγχθεί από τους μηχανισμούς του κράτους.
Ειδικά σήμερα ο κάθε καταστηματάρχης ή επιχειρηματίας, θα πρέπει να κατανοήσει ότι  η πλειοψηφία των πελατών του είναι άνεργοι που πληρώνουν χαράτσια, συνταξιούχοι που δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα τους και χαμηλόμισθοι μισθωτοί που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ευρώ από την εφορία, να τους σεβαστεί και να σταθεί αλληλέγγυος τους.
Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να αποδεχθεί και αυτός τις υποχρεώσεις του, σε ένα ομολογουμένως άδικο φορολογικό σύστημα που έχει εξαθλιώσει μεσαία και μικρά εισοδήματα.
Το να διαφοροποιείται κάνεις με το έτσι θέλω και  να διαχωρίζει τη θέση του από το κοινωνικό σύνολο δεν είναι ηρωική πράξη, αλλά η προάσπιση των συμφερόντων του.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία – ακόμα και αν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχωρά  με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και όχι με ψήφιση νόμων στην ολομέλεια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα- ο λαός έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει πολιτικές αλλαγές μέσω των εκλογών και όχι με αντάρτικα κάποιων που ζητούν να εξαιρεθούν από τη μοίρα της μάζας.
*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον "Ταχυδρόμο" και στις εφημερίδες "Ελεύθερος" και "Αδέσμευτος Τύπος", την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει "Ελληνικό πολιτισμό" στο ανοικτό πανεπιστήμιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: