Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δόθηκαν τα στοιχεία στη Βουλή Στο 1,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως η δαπάνη για συντάξεις βουλευτών


Στο 1,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως η δαπάνη για συντάξεις βουλευτών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το 1,5 εκατ. ευρώ φτάνει μηνιαίως η δαπάνη για τις συντάξεις βουλευτών και ευρωβουλευτών και τις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει. Συγκεκριμένα, το ποσό που δαπανάται κάθε μήνα ανέρχεται στο 1.492.704 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ.Παναγιώταρου:

  • Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79.

  • Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ.

  • Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45.
Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι βουλευτικές συντάξεις μειώθηκαν από το 2010 με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις του δημοσίου οι οποίες υπέστησαν περικοπές, ενώ εκτός από τις γενικές μειώσεις υπήρξαν και ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων εφόσον οι βουλευτές λαμβάνουν και δεύτερη ή τρίτη σύνταξη από άλλον φορέα.

Πρόσφατα, εξάλλου, η Βουλή ψήφισε ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία κόβονται οι διπλές συντάξεις των βουλευτών. Επίσης, καταργήθηκε οριστικά η βουλευτική σύνταξη και η σύνταξη των αιρετών, οι οποίοι θα συνταξιοδοτούνται από τον κύριο επαγγελματικό τους φορέα.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Ένωση τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, η πλήρης βουλευτική σύνταξη με κοινοβουλευτική θητεία άνω των 17 ετών, ανέρχεται στα 1.950 ευρώ, ενώ οι μειώσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν φτάσει το 50,4%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: