Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

«Νέο εθνικό συμβόλαιο με το λαό» Τη «μεγάλη ανατροπή» ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας και ανέλαβε 5+1 δεσμεύσεις


Τη «μεγάλη ανατροπή» ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας και ανέλαβε 5+1 δεσμεύσεις
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Την ανατροπή της «κυβέρνησης του μνημονίου» με μία «ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση» και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με «ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο» με το λαό ζήτησε, υπό βροχή, από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας 5+1 δεσμεύσεις. «Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς δεσμευόμαστε ενώπιών σας» το σύνθημα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λευκό Πύργο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους» και πως «έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής». «Ξέρουμε καλά ότι δεν πρόκειται να φύγετε από μόνοι σας. Έχετε γραμμάτια ακόμα να ξεπληρώσετε. Κι άλλες δεσμεύσεις, κι άλλες καταστροφές, κι άλλες απολύσεις, κι άλλα πωλητήρια να βάλετε. Δεν θα φύγετε από μόνοι σας, ο λαός θα σας ρίξει. Με το 'όχι' του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής του λαού μας» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της μεγάλης, της κρίσιμης, της κεντρικής αναμέτρησης». «Δεν χρειαζόμαστε άλλες περήφανες ήττες. Να νικήσουμε χρειαζόμαστε. Να νικήσουμε κατά κράτος, να νικήσουμε με μεγάλη διαφορά. Και θα νικήσουμε, όπως σας βλέπω και με βλέπετε» δήλωσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τα 136 'θα'» που είπε στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Από την πλευρά του, ζήτησε «ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο», στη βάση του σχεδίου του κόμματός του, το οποίο χαρακτήρισε «ριζοασπαστικό και ρεαλιστικό», αν και -όπως παραδέχτηκε- «εδώ που μας οδήγησαν, δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις».

Βάσει αυτού του σχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει 5+1 δεσμεύσεις:

1. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διεκδίκηση κουρέματος, περιόδου χάριτος και ρήτρας ανάπτυξης. «Εμείς δεν θέλουμε και δεν θα υπογράψουμε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε να διεκδικήσει άμςεσα «να πληρώσει η Γερμανία ό,τι χρωστάει στον ελληνικό λαό».

2. Πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αποκλεισμούς πλιτών από την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, από στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το φαγητό κ.λπ. «Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να μην γίνεται όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών», πρόσθεσε.

3. Εφαρμογή ενός «σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης», με μέτρα τόνωσης της ζήτησης, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος που καταργήθηκε, τακτοποίηση χρεών όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, επανεξέταση και ανακατανομή δημοσίων δαπανών, σταδιακή μετάθεση των φορολογικών βαρών από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα.

4. «Ανάκτηση του εθνικού πλούτου» με επενεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών, στοχευμένη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεταιριστικών επιχειρήσεων και του κοινωνικού τομέα της παραγωγή, αναδιοργάνωση και αποκομματικοποίηση του κράτους.

5. «Ανάκτηση της εργασίας στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης», επαναφορά της προστασίας των εργαζομένων στο εργατικό δίκαιο, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ρήτρα απασχόλησης σε κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση.

Μία επιπλέον δέσμευση που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είναι να μπει τέλος, όπως είπε, «στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση».

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δημοκρατικά και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες για τα ύποπτα παιγνίδια με τις στατιστικές, για τα υπόγεια φλερτ με το ΔΝΤ, για τις κατά καιρούς δηλώσεις και κινήσεις που καταρράκωσαν την όποια αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ φίλων, για τα σκάνδαλα και τις λίστες, για τα μνημόνια που σακάτεψαν τον τόπο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Εμείς δεν μιλάμε για εκδίκηση, μιλάμε για δικαιοσύνη».

«Καταρράκτης ύβρεων και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και κενές απειλές. Άλλη μια συνηθισμένη παράσταση του κ. Τσίπρα...» σχιολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: