Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγραφή των όπλων σε μια εβδομάδα Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας


Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας
H συμφωνία ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Τζον Κέρι (Α) και του Σεργκέι Λαβρόφ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Γενεύη
Το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να παραδώσει μια «πλήρη λίστα» των χημικών του όπλων εντός μίας εβδομάδας, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σάββατο ΗΠΑ και Ρωσία.

Σε κοινή συνέντευξή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρέθεσε τα βασικά σημεία της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Η Συρία οφείλει ακόμα να δώσει πρόσβαση στους επιθεωρητές το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι, εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, θα υποστεί τότε τις συνέπειες σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.
Ο Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας.
Η συμφωνία «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια» είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη επέμβασης αν ο Άσαντ δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου [...] Και αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν» είπε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, πάντως, τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι ΗΠΑ είχαν υπαναχωρήσει από την απαίτησή τους να υπάρχει η απειλή της στρατιωτικής δράσης στο τελικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου». Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Ο Γκι-μουν δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση, δήλωσε ωστόσο ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ευθύνεται για «πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην τηλεόραση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε επίσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στη Γενεύη και δήλωσε ότι ένας ακόμα γύρος συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, και πάλι στη Γενεύη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: