Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Περικυκλωμένο το εμπορικό κέντρο Στους 59 οι νεκροί στο Ναϊρόμπι, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ομήρων


Στους 59 οι νεκροί στο Ναϊρόμπι, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ομήρων
Ισχυρές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτήριο και φέρεται να ελέγχουν ένα μέρος του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ναϊρόμπι, Κένυα
Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από ένοπλους ισλαμιστές σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι της Κένυας, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 59, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και στο κτήριο ακούγονται πυροβολισμοί. Ισαρηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να συνδράμουν συμβουλευτικά τους Κενυάτες στην κατάρτιση της στρατηγικής της επιχείρησης ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κένυας (που βρίσκεται ως ύποπτος στη Χάγη) ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να του επιτραπεί επιστροφή στο Ναϊρόμπι για να συντονίσει την επιχείρηση.

Η επίθεση αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο BBC ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κένυας στη Σομαλία.

Περίπου 4.000 στρατιώτες μάχονται κατά των ανταρτών στη Σομαλία από το 2011, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.

Κενυάτες που κατάφεραν να αποδράσουν από το εμπορικό κέντρο φέρεται να δήλωσαν ότι οι ένοπλοι επέτρεπαν σε όσους ομήρους δήλωναν μουσουλμάνοι να φύγουν. Περίπου 1.000 άτομα κατάφεραν να βγουν σώοι από το εμπορικό κέντρο Westgate.

Σύμφωνα με το CNN, στο εμπορικό κέντρο βρίσκονται περίπου 30 όμηροι, ενώ η κενυατική κυβέρνηση εκτιμά τον αριθμό των ενόπλων σε δέκα με 15.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον τρεις Βρετανοί και δύο διπλωμάτες, από τον Καναδά και την Γκάνα.

Ανάμειξη των Ισραηλινών

Στο μεταξύ, πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει σχέδιο κατά των ενόπλων. «Υπάρχουν ισραηλινοί σύμβουλοι που βοηθούν στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν υπάρχουν Ισραηλινοί που συμμετέχουν στην επικείμενη επιχείρηση των κενυατικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριξε πάντως στο Reuters ότι μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμειων μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, πολλά καταστήματα του οποίου ανήκουν σε Ισραηλινούς. Το ίδιο υποστήριξε ένας φρουρός ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο ότι Ισραηλινοί ερευνούν τους χώρους του εμπορικού κέντρου και βοηθούν τους τραυματίες.

Η πηγή σημείωσε ότι ο αριθμός των ισραηλινών αξιωματούχων είναι αρκετά μικρός και ο ρόλος τους αποκλειστικά «συμβουλευτικός». Νωρίτερα, αναφορές ήθελαν Ισραηλινούς να παίρνουν μέρος στην ίδια την επιχείρηση στο κέντρο, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι δράστες κατέλαβαν το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα, ενώ πολλές οικογένειες έκαναν τα ψώνια τους ή έπιναν τον καφέ τους.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τα πράγματα» δήλωσε αξιωματικός του κενυατικού στρατού.

Άδεια από τη Χάγη να επιστρέψει ζητά ο αναπληρωτής πρόεδρος

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο -που βρίσκεται στη Χάγη ως ύποπτος για τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας- ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να του επιτραπεί η επιστροφή στο Ναϊρόμπι ώστε να συντονίσει τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αίτημα που κατέθεσαν οι συνήγοροί του, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, ο Ρούτο υποστηρίζει ότι «απαιτείται η παρουσία του στην Κένυα για να επιτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα».

«Έπειτα, ο κ. Ρούτο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτού του τραυματικού και τραγικού γεγονότος για τη χώρα» αναφέρει το αίτημα.

Ο Ρούτο θεωρείται από το ΔΠΔ ύποπτος για τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με το ρόλο του στο κύμα βίας που σάρωσε την Κένυα μετά τις εκλογές του 2007.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: